Galaretka drobiowa
Galaretka drobiowa to smakowita propozycja na rozpoczęcie świątecznego obiadu. Oto propozycja prostej i szybkiej wersji tej tradycyjnej polskiej potrawy. Ten aromatyczny przysmak jest wyjątkowo uniwersalny, sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i eleganckich przyjęć. Do przygotowania tej delikatesowej przekąski potrzebne będą podane poniżej składniki. Najważniejsze w tej potrawie jest odpowiednie podanie, dlatego pamiętajmy o tych specjalnych pojemnikach na galaretki drobiowe, które ułatwią zarówno przygotowanie, jak i prezentację tego dania. Przyjrzyjmy się teraz bliżej temu klasycznemu przepisowi.
admin
Składniki:
- 4 udka z kurczaka (około 1kg)
- 3 marchewki
- 1 mała pietruszka
- mały seler
- 1 cebula
- 1 mały por
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek pieprzu
- 1-2 łyżki przyprawy uniwersalnej (jarzynki)
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 jajka
- 1/2 opakowania groszku konserwowego
- 1/2 opakowania kukurydzy konserwowej
- kilka listów pietruszki
- Dodatkowo pojemniki do galaretek
Galaretka drobiowa – jak zrobić?
-
1.
Mięso myjemy, zalewamy wodą w takiej ilości, aby były przykryte ( 2-3 cm nad poziom mięsa) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. -
2.
Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, pora myjemy (związujemy), obieramy i wkładamy do udek. Do wywaru dodajemy również ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę i gotujemy na minimalnym ogniu przez 2 godz.
Oddzielnie gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. -
3.
Po ugotowaniu z wywaru wyciągamy udka i wszystkie warzywa, studzimy. Udka obieramy (z kości i skóry) i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i seler w słupki. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami letniego wywaru , by napęczniała.
Wywar przecedzamy przez sitko, doprawiamy (wg gustu) i dodajemy żelatynę, której ilość zależy od ilości uzyskanego wywaru (ja otrzymałam 1,5l i dodałam 9 pełnych łyżeczek żelatyny, na 1 l -6-7 łyżeczek żelatyny). Wywar (musi być gorący) mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. -
4.
Pojemniki dekorujemy: na spód układamy pokrojone jajka, marchewkę, wsypujemy trochę groszku i kukurydzy, następnie pokrojone mięso, słupki selera, kilka małych listków pietruszki i zalewamy wystudzonym wywarem.
Galaretki wstawiamy do lodówki do stężenia.
xxxx – dodatkowe informacje
Galaretka najlepiej smakuje podana z sokiem z cytryny.