Galaretka arbuzowa
Przygotuj orzeźwiający i słodki deser na ciepłe letnie dni dzięki temu przepisowi na galaretkę arbuzową! To nieskomplikowany, zabawny sposób na prezentację arbuzowego smaku, która z pewnością zrobi furorę na każdym letnim przyjęciu lub pikniku. Składniki są proste, ale efekt końcowy jest nie tylko pyszny, ale i estetycznie prezentuje się na talerzu. Galaretka arbuzowa to doskonały sposób na zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia, wykorzystując często odrzucany wodnisty miąższ arbuza. Ciesz się tym spektakularnym, orzeźwiającym deserem, który przypomina o letnich przyjemnościach.
admin
Składniki:
- 1 kg arbuza (po obraniu ok. 600 g)
- 1 łyżka miodu (lub więcej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki żelatyny
- 5 łyżek zimnej wody
Galaretka arbuzowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Arbuza obrać ze skóry i wyjąć pestki. Zmiksować z miodem i sokiem z cytryny do gładkości.
- Żelatynę zalać zimną wodą. Po 1-2 minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Lekko ciepłą wlać do zmiksowanego arbuza i energicznie wymieszać.
- Arbuzową masę przelać do 3-4 plastikowych pojemników na galaretki*. Schłodzić w lodówce kilka godzin do całkowitego stężenia. Gdy galaretki stężeją delikatnie wyjąć je z foremek (poklepując od spodu lub wkładając na chwilkę do gorącej wody) i od razu podawać. Smacznego!
Galaretka arbuzowa – dodatkowe informacje
Jeśli nie posiadacie specjalnych pojemników na galaretki, można zastąpić je zwykłymi szklankami, jednak wyjęcie z nich galaretek może być nieco trudniejsze. Polecam wtedy zanurzyć szklanki na chwilkę w gorącej wodzie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: GALARETA Z INDYKA
Następny przepis: Galaretka czyli walentynkowe inspiracje w filmie - Valentine's Day Inspiration - movie