galareta z golonki i nóżek
Galareta z golonki i nóżek to tradycyjny polski przysmak, który doskonale sprawdzi się jako oryginalne danie na wieczorne spotkania czy domowe uroczystości. Ten aromatyczny przepis, wykonany z soczystych golonek i nóżek, jest pełen bogatych smaków i dobrze znanych smakołyków kuchni polskiej. Wykorzystanie szybkowaru pozwala na skrócenie czasu gotowania i zachowanie głębi smaku mięsa. Galareta wieprzowa wyróżnia się delikatnością, a jednocześnie intensywnością smaku i walorami odżywczymi. Zapewne zaskoczy ona niejednego ze swoją wyjątkowością i tradycją, z której wywodzi się ten niecodzienny przepis.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 70 dag golonki wieprzowej
- 5 sztuk nóżek wieprzowych
- 5 sztuk ziela angielskiego
- 3 sztuki liści laurowych
- 1 łyżka kucharka
- 3 litry wody
- pieprz mielony – ile potrzeba
- ocet 10% – ile potrzeba
- opcjonalnie maggi do smaku
Galareta z golonki i nóżek – jak zrobić?
- W golonkach i nóżkach usunąć włosie, opłukać i włożyć do szybkowara 9 litrów.
- Wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, wlać wodę i zamknąć szybkowar.
- Po zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut.
- Szybkowar dopiero otworzyć po godzinie, mięso jeszcze skruszy się w tym czasie, a szybkowar sam spuści ciśnienie.
- Wystudzone mięso obrać z kości, pokroić i włożyć do salaterki lub mniejszych miseczek.
- Wsypać pieprz świeżo mielony do smaku do salaterki lub miseczek, wlać wywar, ocet i można dodać maggi do smaku.
- Schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc.
galareta z golonki i nóżek – dodatkowe informacje
WYWAR CO ZOSTAŁ WYKORZYSTAŁAM DO ZUPY FASOLOWEJ
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Szybkie śliwki w occie
Następny przepis: szybkie, zdrowe ciasto z jabłkami