Galantyna z kurczka

Galantyna z kurczka

Galantyna z kurczka to wykwintne danie idealne na eleganckie spotkania przy stole. Tę zimną przekąskę wyróżnia wyjątkowy smak i niepowtarzalna prezencja. Jest to klasyk kuchni francuskiej, chociaż zyskała popularność na całym świecie. Galantyna z kurczaka to potrawa wyrafinowana, ale jednocześnie niezwykle satysfakcjonująca. Mięso kurczaka, zioła i przyprawy łączą się, tworząc prawdziwy symfoniczny koncert smaku. To arcydzieło kulinariów, które można podać jako centrum stolika na przyjęcia lub rodzinne uroczystości. Co więcej, galantyna z kurczaka to idealny sposób na podniesienie poziomu Twojego kulinarnego majsterkowania. Zachwyć swoich gości tym wykwintnym daniem!

Składniki:

  • 2 uda z kurczaka
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • ½ puszki kukurydzy
  • Sól, pieprz, zioła
  • Woda

Galantyna z kurczka – jak zrobić?

  1. Myjemy nogi z kurczaka, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
  2. Oczyszczamy piersi z kurczaka i kroimy je w kostkę.
  3. Drobno siekamy paprykę.
  4. Mięso z kurczaka miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy kukurydzę i paprykę. Mieszamy.
  5. Z mięsa formujemy 2 rolady i zawijamy je w folię spożywczą.
  6. Gilotynujemy na parze przez około 30-35 minut.
  7. Gotową galantynę studzimy, a następnie wkładamy do lodówki.

Galantyna z kurczaka to idealna przekąska na zimno.

Galantyna z kurczka – dodatkowe informacje

Można serwować ją na kanapkach, jako przystawka lub jako danie na ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galantyna z kurczaka
Następny przepis: Galantyna z sosem żurawinowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode