Galantyna z kurczka
Galantyna z kurczka to wykwintne danie idealne na eleganckie spotkania przy stole. Tę zimną przekąskę wyróżnia wyjątkowy smak i niepowtarzalna prezencja. Jest to klasyk kuchni francuskiej, chociaż zyskała popularność na całym świecie. Galantyna z kurczaka to potrawa wyrafinowana, ale jednocześnie niezwykle satysfakcjonująca. Mięso kurczaka, zioła i przyprawy łączą się, tworząc prawdziwy symfoniczny koncert smaku. To arcydzieło kulinariów, które można podać jako centrum stolika na przyjęcia lub rodzinne uroczystości. Co więcej, galantyna z kurczaka to idealny sposób na podniesienie poziomu Twojego kulinarnego majsterkowania. Zachwyć swoich gości tym wykwintnym daniem!
admin
Składniki:
- 2 uda z kurczaka
- 2 filety z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- ½ puszki kukurydzy
- Sól, pieprz, zioła
- Woda
Galantyna z kurczka – jak zrobić?
- Myjemy nogi z kurczaka, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
- Oczyszczamy piersi z kurczaka i kroimy je w kostkę.
- Drobno siekamy paprykę.
- Mięso z kurczaka miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, dodajemy kukurydzę i paprykę. Mieszamy.
- Z mięsa formujemy 2 rolady i zawijamy je w folię spożywczą.
- Gilotynujemy na parze przez około 30-35 minut.
- Gotową galantynę studzimy, a następnie wkładamy do lodówki.
Galantyna z kurczaka to idealna przekąska na zimno.
Galantyna z kurczka – dodatkowe informacje
Można serwować ją na kanapkach, jako przystawka lub jako danie na ciepło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galantyna z kurczaka
Następny przepis: Galantyna z sosem żurawinowym