FUSATE PYZY
Fusate Pyzy to nietuzinkowy przepis na kluski, który na stałe będzie chciał zagościć na Twoim stole. Bazują na smaku znanych i uwielbianych przez najmłodszych, jak i przez tych bardziej doświadczonych smakoszy „fusatych” klusek. Subtelne nuty tych plackach, połączone z bogatym, soczystym farszem, kreują niepowtarzalne wrażenia kulinarne. Choć nie jest to danie szczególnie znane w naszej kuchni, z całą pewnością warto spróbować, aby poczuć oryginalny smak tych klusek. Przygotowywanie Fusate Pyzy może być doskonałym doświadczeniem dla osób, które uwielbiają eksperymentować w kuchni.
admin
Składniki:
- 3 duże surowe ziemniaki
- 25 dag gotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 mała cebulka
- sól
- pieprz
Fusate pyzy – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na papkę.
- Dodać gotowane ziemniaki, jajko oraz obie mąki. Cebulkę obrać i drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na patelni. Pyzy formować i wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować ok 10 min od wypłynięcia. Podawać z podsmażonym boczkiem.
FUSATE PYZY – dodatkowe informacje
Dla osób które nie lubią boczku – można polać roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem.