FUSATE PYZY

FUSATE PYZY

Fusate Pyzy to nietuzinkowy przepis na kluski, który na stałe będzie chciał zagościć na Twoim stole. Bazują na smaku znanych i uwielbianych przez najmłodszych, jak i przez tych bardziej doświadczonych smakoszy „fusatych” klusek. Subtelne nuty tych plackach, połączone z bogatym, soczystym farszem, kreują niepowtarzalne wrażenia kulinarne. Choć nie jest to danie szczególnie znane w naszej kuchni, z całą pewnością warto spróbować, aby poczuć oryginalny smak tych klusek. Przygotowywanie Fusate Pyzy może być doskonałym doświadczeniem dla osób, które uwielbiają eksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • 3 duże surowe ziemniaki
  • 25 dag gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 mała cebulka
  • sól
  • pieprz

Fusate pyzy – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na papkę.
  2. Dodać gotowane ziemniaki, jajko oraz obie mąki. Cebulkę obrać i drobno posiekać, dodać do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Boczek pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na patelni. Pyzy formować i wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować ok 10 min od wypłynięcia. Podawać z podsmażonym boczkiem.

FUSATE PYZY – dodatkowe informacje

Dla osób które nie lubią boczku – można polać roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frytki z piekarnika
Następny przepis: Fusilli alla pizzaiola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode