Frytki z piekarnika
Zapomnij o głębokim smażeniu i zacznij piec frytki! Naucz się, jak zrobić chrupiące, domowe frytki z piekarnika. Ten przepis na frytki z piekarnika jest prosty, sprawdzony i szybki. Zapewni Ci smaczne frytki o złocistej skórkę, które są zwieńczeniem każdej potrawy. Jest to idealna odpowiedź na pytanie, jak upiec frytki w piekarniku. Bez zbędnego tłuszczu i chaosu na kuchennym blacie. Oprócz ziemniaków, potrzebujesz tylko kilka dodatkowych składników, aby uzyskać smak jak z restauracyjnych frytek. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jak pyszne mogą być domowe frytki pieczone w piekarniku.
admin
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystych)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- Pół łyżeczki ziół prowansalskich
- Pół łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej (wedle uznania)
- Można dodać własną mieszankę przypraw, nie trzeba ich dodawać wcale.
Frytki z piekarnika – jak zrobić?
- Obrane ziemniaki pokroić w słupki o grubości 1-1,5 cm. Włożyć do miski, przepłukać w możliwie jak najzimniejszej wodzie trzy razy. Płukanie pokrojonych ziemniaków pozbawi ziemniaki skrobii, dzięki czemu staną się bardziej chrupkie po upieczeniu. Po trzech płukaniach nalać do miski zimną wodę jeszcze raz, dodać łyżkę cukru pudru. Odstawić na 30 minut. Najlepiej włożyć ziemniaki z cukrem pudrem do lodówki.
- Po 30 minutach wyjąć z lodówki, wyłożyć słupki ziemniaków. Dokładnie osuszyć. Wsypać ziemniaki z powrotem do miski.
- Do ziemniaków dodać 2 łyżki oleju rzepakowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać, aby słupki ziemniaków dobrze i równomiernie „oblepiły się” przyprawami i solą. Całość wyłożyć na blasze, najlepiej na papierze do pieczenia i nagrzać piekarnik do 230 stopni. Po nagrzaniu piekarnika włożyć do piekarnika blachę z frytkami. Piec około 45 minut na termoobiegu w temperaturze 230 stopni.
Słowa kluczowe: szybkie frytki, pieczenie frytek w piekarniku, jak upiec frytki w piekarniku, frytki z piekarnika przepis, frytki pieczone w piekarniku, frytki z piekarnika przepisy, chrupiące frytki z piekarnika, domowe frytki z piekarnika
xxxx – dodatkowe informacje
Cukier puder sprawi, że ziemniaki staną się lekko słodkie, bardziej chrupiące, a po upieczeniu będą miały złocisty kolor. Warto w połowie czasu pieczenia obrócić frytki na blasze, aby były równomiernie upieczone i zarumieniły się z każdej strony. Frytki można podawać z bardzo szybkim i łatwym sosem (majonezem wymieszanym z ketchupem i odrobiną musztardy sarepskiej).