Frużelina wiśniowa
Szukasz idealnego dodatku do ciast i deserów? Spróbuj wykonania samodzielnie frużeliny wiśniowej! Ten przepis to doskonały sposób na użycie letnich owoców i dodanie niepowtarzalnego smaku do twoich ulubionych deserów. Frużelina wiśniowa doskonale komponuje się z ciastami, lodami czy naleśnikami, nadając im słodko-kwasowy akcent. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do świątecznego tortu. Wykonanie domowej frużeliny wiśniowej to także świetna alternatywa dla gotowych produktów dostępnych w sklepach. Smak i aromat domowej frużeliny przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy. W przygotowaniu pomogą wskazówki zawarte w tym przepisie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg świeżych wiśni
- 1 szklanka cukru
- 1 cytryna
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Frużelina wiśniowa – jak zrobić?
- Wiśnie wraz z sokiem umieszczamy w garnku. Dodajemy szklankę wody, cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny. Po zagotowaniu się wiśni, gotujemy je jeszcze ok. 10 minut. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Następnie rozpuszczoną mąkę dodajemy do wiśni, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy kolejne 10 minut. Gorącą frużelinę nalewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem lub pasteryzujemy 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi ok. 6 słoiczków po 300 ml.
Frużelina wiśniowa – dodatkowe informacje
Ilość dodanego cukru zależy od słodkości wiśni.
Ilość dodanej wody zależy od ilości soku z wiśni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Frużelina malinowa
Następny przepis: Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym