Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

Szukasz idealnego dodatku do ciast i deserów? Spróbuj wykonania samodzielnie frużeliny wiśniowej! Ten przepis to doskonały sposób na użycie letnich owoców i dodanie niepowtarzalnego smaku do twoich ulubionych deserów. Frużelina wiśniowa doskonale komponuje się z ciastami, lodami czy naleśnikami, nadając im słodko-kwasowy akcent. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do świątecznego tortu. Wykonanie domowej frużeliny wiśniowej to także świetna alternatywa dla gotowych produktów dostępnych w sklepach. Smak i aromat domowej frużeliny przekona nawet najbardziej wymagających smakoszy. W przygotowaniu pomogą wskazówki zawarte w tym przepisie.

Składniki:

  • 1,5 kg świeżych wiśni
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cytryna
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Frużelina wiśniowa – jak zrobić?

  1. Wiśnie wraz z sokiem umieszczamy w garnku. Dodajemy szklankę wody, cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny. Po zagotowaniu się wiśni, gotujemy je jeszcze ok. 10 minut. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej. Następnie rozpuszczoną mąkę dodajemy do wiśni, cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy kolejne 10 minut. Gorącą frużelinę nalewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy słoiki i stawiamy do góry dnem lub pasteryzujemy 15 minut. Z podanych proporcji wychodzi ok. 6 słoiczków po 300 ml.

Frużelina wiśniowa – dodatkowe informacje

Ilość dodanego cukru zależy od słodkości wiśni.

Ilość dodanej wody zależy od ilości soku z wiśni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frużelina malinowa
Następny przepis: Frykadele z sosem pomidorowo-paprykowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode