Frutina

Frutina

Ciesz się chłodem letniego dnia z orzeźwiającą i kuszącą Frutiną. Ten przepis jest absolutnie doskonały dla miłośników świeżych owoców, naturalnego smaku i wykwintnej elegancji. Został stworzony z myślą o uniesieniu smaku letnich owoców do absolutnej perfekcji. Smakowite i pełne witamin owoce podkreślają istotę tego przepisu – brzmienie słowa „Frutina” odzwierciedla soczystość oraz intensywność smaku składników. Jest to wymarzony napój dla każdego, kto pragnie swój dzień uczynić bardziej kolorowym i pełnym energia. Spróbuj Frutiny i odkryj niezwykłą kompozycję smaków, które dostarczą Ci prawdziwej radości na każdym sorcie.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    • 4 jajka
    • 3/4 szkl. cukru
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
    • 2 budynie śmietankowe
    • 2 żółtka
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 4 łyżki cukru
    • 0,5 l. wody
    • 1 kostka margaryny
    • + 0,5 l. śmietany 30% lub 36%
    • 2 paczki śmietany fix
    • 2 cukry waniliowe
    • 3 paczki herbatników
    • cytryna

Frutina – jak zrobić?

  1. Białka utrzepać, dodać cukier. Dalej trzepać, dodać żółtka na koniec mąkę z proszkiem.
  2. Budyń rozrobiony z wodą, żółtkiem i cukrem ugotować, pod koniec dodać galaretkę. Po wystudzeniu, zmiksować budyń ugotowany z margaryną.
  3. Śmietanę, śmietankę fix i cukry waniliowe wszystko ubić.
  4. Herbatniki moczyć w wodzie (chłodnej-przegotowanej) z cytryną i odrobiną cukru.
  5. Na biszkopt położyć masę budyniową, na to ubitą śmietanę, na to herbatniki i polać polewą lub roztopioną czekoladą.

Frutina – dodatkowe informacje

Galaretkę frutinę trzeba wsypać suchą na gotujący budyń.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frittata z Szynką, Szpinakiem, Fetą i Pomidorami
Następny przepis: Frużelina malinowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode