Frutina
Ciesz się chłodem letniego dnia z orzeźwiającą i kuszącą Frutiną. Ten przepis jest absolutnie doskonały dla miłośników świeżych owoców, naturalnego smaku i wykwintnej elegancji. Został stworzony z myślą o uniesieniu smaku letnich owoców do absolutnej perfekcji. Smakowite i pełne witamin owoce podkreślają istotę tego przepisu – brzmienie słowa „Frutina” odzwierciedla soczystość oraz intensywność smaku składników. Jest to wymarzony napój dla każdego, kto pragnie swój dzień uczynić bardziej kolorowym i pełnym energia. Spróbuj Frutiny i odkryj niezwykłą kompozycję smaków, które dostarczą Ci prawdziwej radości na każdym sorcie.
admin
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA:
- 2 budynie śmietankowe
- 2 żółtka
- 1 galaretka cytrynowa
- 4 łyżki cukru
- 0,5 l. wody
- 1 kostka margaryny
- + 0,5 l. śmietany 30% lub 36%
- 2 paczki śmietany fix
- 2 cukry waniliowe
- 3 paczki herbatników
- cytryna
Frutina – jak zrobić?
- Białka utrzepać, dodać cukier. Dalej trzepać, dodać żółtka na koniec mąkę z proszkiem.
- Budyń rozrobiony z wodą, żółtkiem i cukrem ugotować, pod koniec dodać galaretkę. Po wystudzeniu, zmiksować budyń ugotowany z margaryną.
- Śmietanę, śmietankę fix i cukry waniliowe wszystko ubić.
- Herbatniki moczyć w wodzie (chłodnej-przegotowanej) z cytryną i odrobiną cukru.
- Na biszkopt położyć masę budyniową, na to ubitą śmietanę, na to herbatniki i polać polewą lub roztopioną czekoladą.
Frutina – dodatkowe informacje
Galaretkę frutinę trzeba wsypać suchą na gotujący budyń.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Frittata z Szynką, Szpinakiem, Fetą i Pomidorami
Następny przepis: Frużelina malinowa