Frittata z kurkami

Frittata z kurkami

Kuchnia włoska to nie tylko pasta i pizza. To także pyszne, proste i szybkie dania takie jak frittata – lekka, nadziewana omletowa potrawa, która jest popularna na całej półwyspie Apenińskim. Proponujemy wypróbować wersję z dodatkiem kurkami – aromatycznymi grzybami, które dodadzą tej potrawie wyjątkowego, lesnego smaku. Frittata z kurkami to danie, które równie dobrze sprawdzi się na rodzinny obiad, jak i na elegancką kolację. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć coś rewelacyjnego. To połączenie klasycznej frittaty z nutą polskiej kuchni. Niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu, a efekt końcowy na pewno wszystkich zaskoczy.

Składniki:

  • Składniki na jedną porcję:
  • 2 jajka ekologiczne
  • 1 szklanka kurek
  • 1/2 małej cebuli
  • duża szczypta suszonego lub świeżego rozmarynu
  • świeże listki bazylii
  • 1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju
  • szczypta soli i mielony czarny pieprz – do smaku

Frittata z kurkami – jak zrobić?

  1. Kurki oczyścić dokładnie z piasku, wypłukać w dużej ilości wody, aby pozbyć się piasku. Odsączyć z wody na sicie, pokroić lub porozrywać na kawałki. Na małej patelni (używam patelni o średnicy 14 cm) rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone kurki. Dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko posolić i nadal smażyć. Kurki puszczą wodę, która powinna odparować. Gdy kurki będą miękkie, a woda odparuje, przyprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem.
  2. Jajka roztrzepać w miseczce, dodać po szczypcie soli i pieprzu, a następnie wlać na patelnię.
  3. Wymieszać jajka z kurkami i od tego momentu nie mieszać.
  4. Frittatę smaży się na bardzo wolnym ogniu, na patelni szczelnie przykrytej pokrywką. Smażenie trwa 8-10 minut, aż jajka na wierzchu frittaty zetną się.

Frittata z kurkami – dodatkowe informacje

Grzyby należy bardzo dokładnie oczyścić z piasku, aby nie chrzęścił w zębach podczas jedzenia. W tym celu przekładam grzyby do miski, zalewam dużą ilością wody, mieszam rękami i przekładam (ręcznie) na sito. Piasek z grzybów pozostaje na dnie miski. Czynność powtarzam 2-3 razy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Frittata z brokułami i serem feta
Następny przepis: Frittata z Szynką, Szpinakiem, Fetą i Pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode