Frittata z cukinii
Poznaj łatwy i smaczny sposób na zdrowe śniadanie lub lekki lunch – frittatę z cukinią. To pyszne danie to nic innego jak włoska wersja naszej dobrze znanej omletu. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, a najważniejszym z nich jest oczywiście cukinia. Uwielbiana za swoje uniwersalne zastosowanie w kuchni, stanowi tutaj kluczowy element. Frittata z cukinią to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie zdrowy, pożywny posiłek pełen warzyw, a dodatkowo szukają alternatywy dla mięsnych dań. Przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno was zadowoli.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 1 młoda cukinia
- 6 jajek
- ser żółty
Frittata z cukinii – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować. Po ostudzeniu pokroić w plastry.
- Cukinię pokroić w plastry, a cebulę w „piórka”. Na rozgrzaną patelnię teflonową wlać odrobinę oleju, dodać cukinię i cebulę. Smażyć na małym ogniu około 5 min często mieszając.
- Gdy cukinia będzie miękka, dodać pokrojone ziemniaki.
- Do miski wbijać jajka i rozbijać je trzepaczką. Dodawać garść tartego na grubych oczkach sera. Mieszać, doprawiać masę serowo-jajeczną solą i pieprzem.
- Zalewać masą warzywa. Smażyć na małym ogniu, aż jajka się częściowo zetną.
- Włożyć na kilka minut do piekarnika z funkcją grilla, aby wierzch się zrumienił.
- Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje frittata z cukinią z młodymi ziemniakami.