Fritos
Fritos to jedna z najbardziej popularnych przekąsek, które zapewnią Ci niesamowite smaki zarówno na imprezach rodzinnych, jak i przy spotkaniach ze znajomymi. Fritos, pochodzące z kuchni meksykańskiej, składają się przede wszystkim z pysznej kukurydzy, a ich sekret tkwi w unikalnym procesie pieczenia. Te chrupiące i złociste przekąski są idealne zarówno do salsy, guacamole czy chilli, jak i solo jako chrupki snack na południowoamerykański sposób. Gratka dla fanów pikantności, ale można je także łatwo dopasować do innych smaków. Przygotuj z nami domowe Fritos i zachwyć swoją rodzinę i znajomych tym smakowitym przysmakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonych frytek lub frytki zrobione domowym sposobem
- 20 dag boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 1 kostka żółtego sera
- olej
- sól
- pieprz
Fritos – jak zrobić?
- 1. Frytki smażymy we frytownicy lub pieczemy w piekarniku z dodatkiem oleju (zależy co kto lubi), ale nie na chrupko, muszą pozostać delikatnie niedosmażone.
- 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Kiedy boczek się wytopi dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Podsmażamy do momentu zeszklenia się cebuli. W dużej misce lub od razu w naczyniu żaroodpornym mieszamy frytki z boczkiem i cebulą. Posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 – 200 stopni na 10 minut. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Pycha!
Fritos – dodatkowe informacje
Fritos można też przygotować dodając sos (ketchup plus ostra papryczka) bezpośrednio do frytek w naczyniu żaroodpornym i dopiero zapiec, danie będzie wtedy bardziej „miękkie”