Francuskie SAKIEWKI ze szpinakiem i fetą.
Przygotujcie się na prawdziwie francuską ucztę z naszym przepisem na Sakiewki ze szpinakiem i fetą! Te eleganckie, smakowite podróże kulinarne pochodzą prosto z serca Francji. Wykorzystują flaky, złotą kruche ciasto francuskie, które otacza delikatnie pikantny szpinak i kremową, bogatą fetę. Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą to idealna przystawka lub danie wegetariańskie, które na pewno zadowoli gusty nawet najbardziej wymagających gości. Gotowanie francuskich sakiewek ze szpinakiem mogą wydawać się skomplikowane, ale dzięki naszemu szczegółowemu przepisowi, nauczycie się jak to zrobić krok po kroku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego – może być świeży
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- kostka sera feta (275 g)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- jajko
- sól, pieprz
Sakiewki francuskie ze szpinakiem i fetą – jak zrobić?
- Na patelni podsmażamy na oleju i maśle cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodajemy szpinak, mieszamy od czasu do czasu, aż się cały rozmrozi i chwile dusimy razem.
- Pod koniec dodajemy ser feta pokrojony w kostkę, mieszamy, aż się cały rozpuści.
- Kilka kosteczek można zostawić do dekoracji. Całość doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawiamy farsz do wystudzenia.
- Ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty, na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia, dodajemy kosteczkę fety i składamy sklejając ze sobą przeciwległe rogi.
- Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zapiekamy w piekarniku do złotego koloru około 15-20 minut w temperaturze 185°C.
Francuskie SAKIEWKI ze szpinakiem i fetą – dodatkowe informacje
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą są pysznym i szybkim daniem, które znikają w mgnieniu oka. Można je podać z ulubionym sosem – ziołowym, czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego! 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Francuskie macarons z kremowym nadzieniem
Następny przepis: Francuskie ślimaki z salami