Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem

Czy kiedykolwiek pragnąłeś połączyć wykwintny smak przez Francuzów ukochanego ciasta francuskiego z naszym rodzimym, delikatnym kurczakiem, dodając do tego odrobinę zieleni w postaci szpinaku? Jeżeli odpowiadasz twierdząco, mamy dla Ciebie coś idealnego. Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem – to apetyczne danie łączy w sobie wartości odżywcze dróbka i szpinaku, zawiniętych w chrupiące cienkie ciasto, którego kruchość idealnie kontrastuje z miękkością wypieku. Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim pozwoli Ci przenieść się myślami do maleńkich bistro w Paryżu, jednocześnie umilając czas spędzony w domowym zaciszu. To idealny pomysł na urozmaicony obiad lub kolację.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (dużego, tzw. XXL)
  • 1/2 opakowania serka śmietankowego kanapkowego
  • 1/2 opakowania szpinaku w brykiecie
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe pojedyncze filety z kurczaka
  • biały pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 1 jajko

Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Pierś pokroić w drobną kostkę posypać przyprawami, wymieszać z 2 łyżkami oleju odstawić na chwilę do lodówki.
  2. Szpinak rozmrozić na patelni, gdy odparuje z wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzić.
  3. Na patelni usmażyć kurczaka, odstawić do przestygnięcia.
  4. Do szpinaku dodać serek, wymieszać. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać trochę bułki tartej.
  5. Na stolnicy rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na 8 równych prostokątów.
  6. Na połówkę każdego kawałka nakładać łyżeczkę szpinaku, kilka kawałków kurczaka, 1/2 plastra żółtego sera, przykryć drugą łyżeczką szpinaku. Zawinąć wzdłuż dłuższego boku. Rogi zlepić widelcem.
  7. Układać na papierze do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem.
  8. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni pieca, piec na złoty kolor.

Kluczowe słowa: kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim, ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem

Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem – dodatkowe informacje

Sakiewki pysznie smakują z sosem czosnkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Francuskie macarons z kremowym nadzieniem
Następny przepis: Francuskie ślimaki z salami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode