Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem
Czy kiedykolwiek pragnąłeś połączyć wykwintny smak przez Francuzów ukochanego ciasta francuskiego z naszym rodzimym, delikatnym kurczakiem, dodając do tego odrobinę zieleni w postaci szpinaku? Jeżeli odpowiadasz twierdząco, mamy dla Ciebie coś idealnego. Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem – to apetyczne danie łączy w sobie wartości odżywcze dróbka i szpinaku, zawiniętych w chrupiące cienkie ciasto, którego kruchość idealnie kontrastuje z miękkością wypieku. Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim pozwoli Ci przenieść się myślami do maleńkich bistro w Paryżu, jednocześnie umilając czas spędzony w domowym zaciszu. To idealny pomysł na urozmaicony obiad lub kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (dużego, tzw. XXL)
- 1/2 opakowania serka śmietankowego kanapkowego
- 1/2 opakowania szpinaku w brykiecie
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe pojedyncze filety z kurczaka
- biały pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 plasterki żółtego sera
- 1 jajko
Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Pierś pokroić w drobną kostkę posypać przyprawami, wymieszać z 2 łyżkami oleju odstawić na chwilę do lodówki.
- Szpinak rozmrozić na patelni, gdy odparuje z wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Lekko przestudzić.
- Na patelni usmażyć kurczaka, odstawić do przestygnięcia.
- Do szpinaku dodać serek, wymieszać. Gdy masa będzie zbyt rzadka dodać trochę bułki tartej.
- Na stolnicy rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na 8 równych prostokątów.
- Na połówkę każdego kawałka nakładać łyżeczkę szpinaku, kilka kawałków kurczaka, 1/2 plastra żółtego sera, przykryć drugą łyżeczką szpinaku. Zawinąć wzdłuż dłuższego boku. Rogi zlepić widelcem.
- Układać na papierze do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem.
- Wstawić do nagrzanego do 200 stopni pieca, piec na złoty kolor.
Kluczowe słowa: kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim, ciasto francuskie ze szpinakiem i kurczakiem
Francuskie sakiewki z kurczakiem i szpinakiem – dodatkowe informacje
Sakiewki pysznie smakują z sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Francuskie macarons z kremowym nadzieniem
Następny przepis: Francuskie ślimaki z salami