Francuskie faworki

Francuskie faworki

Francuskie faworki to smakołyk, który z pewnością pokocha każdy miłośnik słodkości i francuskich wypieków. To idealny przepis na faworki z ciasta francuskiego, które wyróżniają się lekką kruchością, delikatnym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. Dzięki swojej prostocie, faworki z ciasta francuskiego są znakomitą propozycją na słodki poczęstunek dla gości czy dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ich przygotowanie nie wymaga wielu składników, a efekt z pewnością zachwyci każdego, kto ma okazję ich spróbować. Zachęt do wprowadzenia w swojej kuchni namiastki francuskiej sztuki kulinarnej.

Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • Olej do smażenia
  • ¾ tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1-2 łyżki mleka

Francuskie faworki – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na około 20 prostokątów. W każdym prostokącie robimy pośrodku nacięcie. Formujemy faworki. Jeden koniec ciasta przewlekamy przez nacięcie. Rozciągamy całość i gotowe.

    W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim faworki z obu stron do zrumienienia. Usmażone osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku. Ostygnięte polewamy lekko czekoladą.

    W tym celu czekoladę łamiemy w kostki i z dodatkiem mleka rozpuszczamy na małym ogniu.
  2. Smacznego!

Francuskie faworki – dodatkowe informacje

To alternatywa dla tradycyjnego chrustu


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Francuskie clafoutis z wiśniami
Następny przepis: Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode