Francuskie faworki
Francuskie faworki to smakołyk, który z pewnością pokocha każdy miłośnik słodkości i francuskich wypieków. To idealny przepis na faworki z ciasta francuskiego, które wyróżniają się lekką kruchością, delikatnym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. Dzięki swojej prostocie, faworki z ciasta francuskiego są znakomitą propozycją na słodki poczęstunek dla gości czy dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ich przygotowanie nie wymaga wielu składników, a efekt z pewnością zachwyci każdego, kto ma okazję ich spróbować. Zachęt do wprowadzenia w swojej kuchni namiastki francuskiej sztuki kulinarnej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- Olej do smażenia
- ¾ tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej
- 1-2 łyżki mleka
Francuskie faworki – jak zrobić?
- Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na około 20 prostokątów. W każdym prostokącie robimy pośrodku nacięcie. Formujemy faworki. Jeden koniec ciasta przewlekamy przez nacięcie. Rozciągamy całość i gotowe.
W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim faworki z obu stron do zrumienienia. Usmażone osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku. Ostygnięte polewamy lekko czekoladą.
W tym celu czekoladę łamiemy w kostki i z dodatkiem mleka rozpuszczamy na małym ogniu. - Smacznego!
Francuskie faworki – dodatkowe informacje
To alternatywa dla tradycyjnego chrustu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Francuskie clafoutis z wiśniami
Następny przepis: Francuskie paszteciki z kurczakiem z rosołu