Francuski pasztet z wątróbki

Francuski pasztet z wątróbki

Francuski pasztet z wątróbki to prawdziwy rarytas na najbardziej wyrafinowane i wymagające podniebienia. Tradycyjnie wykonywany z gęsich wątróbek, zawiera w sobie unikalny smak i aromat, dzięki któremu stworzysz prawdziwą ucztę na talerzu. Przepisy na francuski pasztet różnić się mogą w zależności od regionu kraju, jednak podstawą jest zawsze świetnej jakości surowiec, w tym wypadku – wątróbka. Proces przygotowania pasztetu jest nieco skomplikowany, co czyni go bezcennym skarbem kulinarnym. Wątróbka po francusku to sztuka, której warto nauczyć się cieszyć. Pasztet francuski to nie tylko danie, ale także doświadczenie kulinarne na najwyższym poziomie.

Składniki:

  • 250 g wątróbki drobiowej (można użyć wątróbki z kaczki, indyka lub gęsi)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku
  • 50-70 ml koniaku
  • sól do smaku
  • Mieszanka przypraw do przyprawienia wątróbki:
  • 3 miarki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 miarka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 miarki mielonego cynamonu
  • 1 miarka goździków

Francuski pasztet z wątróbki – jak zrobić?

  1. Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw. Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę szalotki i czosnek. Następnie dodać wątróbkę i smażyć do miękkości (powinna być lekko różowa w środku). Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać tymianek, skropić koniakiem, przyprawić solą do smaku. Składniki pasztetu zmiksować na gładko, aby był idealnie gładki należy przetrzeć przez sito zmiksowaną masę. Schłodzone masło pokroić na niewielkie kosteczki (max 1 cm), ułożyć na desce i mrozić w zamrażalniku ok. 1/2 godziny. Przetartą masę doprawić do smaku solą i mieszanką przypraw. Dodać zmrożone kosteczki masła, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby stężał. Pasztet podawać w temperaturze pokojowej.

Słowa kluczowe: pasztet francuski z wątróbek, pasztet francuski przepisy, wątróbka po francusku, pasztet z gęsich wątróbek francuski, pasztet francuski

Francuski pasztet z wątróbki – dodatkowe informacje

Do pasztetu francuskiego z wątróbek, które jest jednym z przepisów na francuski pasztet, poleca się podawanie lekko słodkiego pieczywa, takiego jak chałka, brioszka, grzanki lub bagietki. Wspaniałym dodatkiem do tego pasztetu może być konfitura z porzeczek, powidła śliwkowe lub chutney z czerwonej cebuli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Francuski kisz z porami
Następny przepis: Francuskie ciastka z serem i brzoskwinią

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode