francuska tarta z owocami

francuska tarta z owocami

Francuska tarta z owocami to subtelne połączenie sprężystego ciasta francuskiego, z jego typowym delikatnym, lekko chropowatym konsystencją, z miską świeżych owoców. Składniki te tworzą smakową harmonię, która jest jednocześnie bogata i odświeżająca. Nasza propozycja tartę z truskawkami na cieście francuskim, to kwintesencja letnich smaków zamknięta w jednym wypieku. Wyobraź sobie soczyste i pełne słodkości truskawki, które w połączeniu z ciastem, dają niepowtarzalny smak i aromat. Ta tarta owocowa, inspirowana kuchnią francuską, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest nie tylko piękna dla oka, ale przede wszystkim pyszna – idealna na letni deser.

Składniki:

  • Płat ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Jagody
  • Banany
  • Morele
  • Poziomki
  • Czereśnie

Francuska tarta z owocami – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (u mnie o średnicy 27 cm), lekko docisnąć do boków i nakłuć widelcem. Upiec na złoto w 200*C i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na upieczone ciasto. Na wierzchu położyć wcześniej przygotowane owoce.

Porady – dodatkowe informacje

Najlepiej śmietanę i owoce wyłożyć na ciasto tuż przed podaniem, aby ciasto pozostało chrupiące.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: FRANCUSKA TARTA Z BROKUŁAMI
Następny przepis: Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode