francuska tarta z owocami
Francuska tarta z owocami to subtelne połączenie sprężystego ciasta francuskiego, z jego typowym delikatnym, lekko chropowatym konsystencją, z miską świeżych owoców. Składniki te tworzą smakową harmonię, która jest jednocześnie bogata i odświeżająca. Nasza propozycja tartę z truskawkami na cieście francuskim, to kwintesencja letnich smaków zamknięta w jednym wypieku. Wyobraź sobie soczyste i pełne słodkości truskawki, które w połączeniu z ciastem, dają niepowtarzalny smak i aromat. Ta tarta owocowa, inspirowana kuchnią francuską, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest nie tylko piękna dla oka, ale przede wszystkim pyszna – idealna na letni deser.
admin
Składniki:
- Płat ciasta francuskiego
- 300 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- Jagody
- Banany
- Morele
- Poziomki
- Czereśnie
Francuska tarta z owocami – jak zrobić?
- Ciasto francuskie przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (u mnie o średnicy 27 cm), lekko docisnąć do boków i nakłuć widelcem. Upiec na złoto w 200*C i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na upieczone ciasto. Na wierzchu położyć wcześniej przygotowane owoce.
Porady – dodatkowe informacje
Najlepiej śmietanę i owoce wyłożyć na ciasto tuż przed podaniem, aby ciasto pozostało chrupiące.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: FRANCUSKA TARTA Z BROKUŁAMI
Następny przepis: Francuska tarta cytrynowa z bezą lub truskawkami