Fraisier

Fraisier

Fraisier to klasyczny francuski deser, który jest prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia. Konstrukcja tego ciasta skupia się na lśniących, czerwonych truskawkach, otoczonych lekkim biszkoptem i kremem. Pomimo swojej wyjątkowej prezentacji, przygotowanie Fraisier nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a końcowy efekt z pewnością zapadnie w pamięć. Zawsze sprawia wrażenie na przyjęciach i jest idealnym sposobem na pokazanie sezonowych, soczystych truskawek. Właśnie dlatego Fraisier to absolutny hit na francuskich stolach, szczególnie w czasie truskawkowego sezonu.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem muślinowy:
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/2 litra mleka
  • 40g mąki
  • 30g skrobi kukurydzianej
  • laska wanilii
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • Syrop:
  • 100ml wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki wódki lub innego mocnego alkoholu (opcjonalnie)
  • Owocowa glazura:
  • 3 kopiaste łyżki ulubionego dżemu
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • truskawki

Fraisier – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli oraz cukrami. Mieszając już łyżką dodawać po jednym żółtku, a następnie mąkę. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy 22 cm. Piec ok. 25-30 minut do 'suchego patyczka’ w temp. 160 stopni.
    Ostudzić. Podzielić na 2 blaty.
  2. Krem muślinowy: Mleko zagotować laską wanilii przeciętą wzdłuż. Zdjąć z ognia, wyskrobać resztę ziarenek i skórkę wyrzucić.

    Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać do nich mąkę oraz skrobię. Do masy wlać połowę ciepłego mleka. Energicznie wymieszać trzepaczką. Płyn przelać do pozostałej porcji mleka. Gotować na bardzo wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu, gdy krem zgęstnieje.
    Zdjąć z ognia. Gdy krem jest jeszcze ciepły dodać 100g masła. Dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą. Schłodzić do temperatury pokojowej.

    Następnie masło utrzeć mikserem, dodać do niego 1/3 kremu. Dobrze zmiksować do momentu połączania obu składników. Dodać pozostałą część kremu.

  3. Pierwszy biszkoptowy blat ułożyć w formie (zabezpieczyć jej brzegi folią lub papierem do pieczenia), naponczować. Truskawki przekroić na pół. Ułożyć na brzegach tortownicy w ten sposób, by ich przecięta część przyklejała się do boków, a okrągła część była skierowana do wewnątrz.
  4. Z cukru i wody przygotować syrop. Schłodzić, dodać alkohol.
    Przygotować glazurę: Żelatynę rozpuścić w wodzie. Dżem podgrzać w rondelku. Dodać do niego żelatynę, wymieszać, odstawić.
  5. 1/2 kremu wyłożyć delikatnie na biszkopcie.
    Na pierwszej warstwie kremu ułożyć pozostałe truskawki pokrojone w kostkę. Przykryć 2, ostatnią warstwą kremu.
  6. Drugi blat naponczować z dwóch stron. Przykryć nim delikatnie całe ciasto.
  7. Przestudzoną glazurę rozlać na wierzchu drugiego blatu. Ciasto schłodzić – najlepiej całą noc.

Fraisier – dodatkowe informacje

Porady: ciasto biszkoptowe można upiec dzień wcześniej. Akurat nie miałam dżemu, więc do glazury na wierzch użyłam rozdrobnionych truskawek wymieszanych z połową galaretki truskawkowej. Wyjąć z lodówki 10-15 min przed podaniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Forszmak
Następny przepis: FRANCUSKA TARTA Z BROKUŁAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode