fondanty z ziemniaków

Fondanty ziemniaczane

Czy ziemniaki mogą być eleganckie? Fondanty ziemniaczane to dowód na to, że tak. Zapraszam was na przepis dla tych, którzy chcą poczuć się jak w najlepszej restauracji, sami przygotowując zaskakujące ziemniaki. Są kremowe i maślane, będą idealnym dodatkiem do każdej wykwintnej kolacji we dwoje. Równie dobrze sprawdzą się jako danie główne, kiedy po prostu chcesz czegoś wyjątkowego z czegoś zupełnie zwykłego.

fondanty z ziemniaków

Fondanty ziemniaczane – Składniki

2 duże ziemniaki o zwartym miąższu (typ A)
100 g masła lub margaryny
50 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
1 ząbek czosnku
1 gałązka tymianku

Fondanty ziemniaczane – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis

1

Odkroić spód ziemniaka, aby uzyskać płaską podstawę i postaw go stabilnie na desce.

2

Z ziemniaków wyciąć cylindryczny kształt za pomocą wykrawaczki lub formować je nożem. Obierz górę cylindra, a brzegi delikatnie zaokrąglij. Powstały kształt powinien ważyć około 100 g każdy i mieć około 6 cm średnicy oraz 4 cm wysokości.

3

Roztopić masło lub margarynę w rondlu na średnim ogniu. Gdy zacznie się pienić, włożyć ziemniaki.

4

Smażyć ok. 5 minut na jednej stronie – bez poruszania. Obrócić ziemniaki i smażyć kolejne 5 minut.

5

Następnie duszenie. Wlać bulion, dodać czosnek i tymianek. (Uwaga: może chlapać!)

6

Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 25 minut.

Fondanty ziemniaczane – porady i dodatkowe informacje

  • Cylindry-fondanty z ziemniaków można wycinać ręcznie, ale wymaga to wprawy. Jeśli się nie uda – nie przejmuj się, smak będzie taki sam!
  • Lepiej użyj mniej bulionu i dolej gorący w trakcie, by uniknąć jego odparowania i przypalenia masła.
  • Fondanty są doskonałe jako dodatek do pieczonych mięs, ale równie dobrze smakują same, z dodatkiem świeżej sałatki z sosem vinegret.
Wiem, że mogą wyglądać jak zmarnowanie reszty ziemniaka, ale jest mnóstwo sposobów, by wykorzystać obierki. A same fondanty ziemniaczane to genialny sposób, żeby z prostego ziemniaka zrobić coś, co wygląda jak z restauracji. To coś pysznego na specjalne okazje. Kremowe, maślane, z nutą tymianku – są idealne na każdą okazję. Uwierz, raz spróbujesz i już nigdy nie spojrzysz na ziemniaki tak samo!

Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biskwity biszkoptowe z mascarpone
Następny przepis: Duszone liście kalafiora z zasmażką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode