Fondanty ziemniaczane
Czy ziemniaki mogą być eleganckie? Fondanty ziemniaczane to dowód na to, że tak. Zapraszam was na przepis dla tych, którzy chcą poczuć się jak w najlepszej restauracji, sami przygotowując zaskakujące ziemniaki. Są kremowe i maślane, będą idealnym dodatkiem do każdej wykwintnej kolacji we dwoje. Równie dobrze sprawdzą się jako danie główne, kiedy po prostu chcesz czegoś wyjątkowego z czegoś zupełnie zwykłego.
Fondanty ziemniaczane – Składniki
Fondanty ziemniaczane – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
Odkroić spód ziemniaka, aby uzyskać płaską podstawę i postaw go stabilnie na desce.
Z ziemniaków wyciąć cylindryczny kształt za pomocą wykrawaczki lub formować je nożem. Obierz górę cylindra, a brzegi delikatnie zaokrąglij. Powstały kształt powinien ważyć około 100 g każdy i mieć około 6 cm średnicy oraz 4 cm wysokości.
Roztopić masło lub margarynę w rondlu na średnim ogniu. Gdy zacznie się pienić, włożyć ziemniaki.
Smażyć ok. 5 minut na jednej stronie – bez poruszania. Obrócić ziemniaki i smażyć kolejne 5 minut.
Następnie duszenie. Wlać bulion, dodać czosnek i tymianek. (Uwaga: może chlapać!)
Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 25 minut.
Fondanty ziemniaczane – porady i dodatkowe informacje
- Cylindry-fondanty z ziemniaków można wycinać ręcznie, ale wymaga to wprawy. Jeśli się nie uda – nie przejmuj się, smak będzie taki sam!
- Lepiej użyj mniej bulionu i dolej gorący w trakcie, by uniknąć jego odparowania i przypalenia masła.
- Fondanty są doskonałe jako dodatek do pieczonych mięs, ale równie dobrze smakują same, z dodatkiem świeżej sałatki z sosem vinegret.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biskwity biszkoptowe z mascarpone
Następny przepis: Duszone liście kalafiora z zasmażką