FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE)
Focaccia z rozmarynem, zwana też Focaccia alla Genovese, to tradycyjny włoski chleb, którego historia sięga starożytnej Grecji. Znana i kochana za swój delikatny, ale wyrazisty smak, jest nieodłączną częścią włoskich posiłków. Charakterystyka tego przepisu jest prostota i doskonałość każdego składnika: oliwy z oliwek, świeżego rozmarynu i soli morskiej. Focaccia alla Genovese to nie tylko sycące danie, ale także prawdziwy rarytas dla fanów pieczywa. Zachęcamy do odkrycia smaku Genui i dołączenia focaccia do swojego domowego menu. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci!
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto (na prostokątną blaszkę o wielkości ok. 30×35 cm):
- 0,6 kg mąki
- 25 g świeżych drożdży
- ok. 350 g ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g oliwy z oliwek
- do posmarowania:
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- szczpta soli
- dodatkowo:
- ok. 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania blaszki
Focaccia z rozmarynem (focaccia alla genovese) – jak zrobić?
- Wykonaj rozczyn.
Drożdże wymieszaj z cukrem, 100g ciepłej wody i 100g mąki, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W dużej misce wymieszaj resztę mąki z solą, a następnie dodaj rozczyn, oliwę i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min. Ciasto będzie dość luźne. Wyrabiaj je do momentu, aż będzie puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min. - Kwadratową blaszę wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę i rozprowadź ciasto rękami. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
- Przygotuj oliwę do posmarowania.
Nalepiej do słoiczka wlej wodę, oliwę, dodaj szczyptę soli i igły z rozmarynu. Potrząsaj słoiczkiem do moemntu połaczenia się składników. - Wyrośniete ciasto ponagniataj opuszkami palców tworząc dołki i posmaruj rozmarynową oliwą.
- Nagrzej piekarnik do 190 °C. Włóż blachę z przygotowaną focaccią na środkową część piekarnika. Piecz przez ok.30 minut, aż góra się zarumienią, a spód będzie upieczony.
- Podawaj przekrojoną na pół z ulubionymi dodatkami: wędlina, sery, rucola, pomidory itp.
BUON APPETITO!!!
FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE) – dodatkowe informacje
Jeśli nie masz świeżego rozmarynu użyj do posmarowania dwóch łyżeczek suszonego (dobrej jakości-to on nadaje całości smaku).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Focaccia z mozarellą i czosnkiem
Następny przepis: Foccacia z rozmarynem i oliwą