FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE)

FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE)

Focaccia z rozmarynem, zwana też Focaccia alla Genovese, to tradycyjny włoski chleb, którego historia sięga starożytnej Grecji. Znana i kochana za swój delikatny, ale wyrazisty smak, jest nieodłączną częścią włoskich posiłków. Charakterystyka tego przepisu jest prostota i doskonałość każdego składnika: oliwy z oliwek, świeżego rozmarynu i soli morskiej. Focaccia alla Genovese to nie tylko sycące danie, ale także prawdziwy rarytas dla fanów pieczywa. Zachęcamy do odkrycia smaku Genui i dołączenia focaccia do swojego domowego menu. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci!

Składniki:

  • ciasto (na prostokątną blaszkę o wielkości ok. 30×35 cm):
  • 0,6 kg mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 350 g ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 g oliwy z oliwek
  • do posmarowania:
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • szczpta soli
  • dodatkowo:
  • ok. 1 łyżka oliwy z oliwek do wysmarowania blaszki

Focaccia z rozmarynem (focaccia alla genovese) – jak zrobić?

  1. Wykonaj rozczyn.
    Drożdże wymieszaj z cukrem, 100g ciepłej wody i 100g mąki, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W dużej misce wymieszaj resztę mąki z solą, a następnie dodaj rozczyn, oliwę i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min. Ciasto będzie dość luźne. Wyrabiaj je do momentu, aż będzie puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
  2. Kwadratową blaszę wysmaruj dokładnie oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blaszkę i rozprowadź ciasto rękami. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.
  3. Przygotuj oliwę do posmarowania.
    Nalepiej do słoiczka wlej wodę, oliwę, dodaj szczyptę soli i igły z rozmarynu. Potrząsaj słoiczkiem do moemntu połaczenia się składników.
  4. Wyrośniete ciasto ponagniataj opuszkami palców tworząc dołki i posmaruj rozmarynową oliwą.
  5. Nagrzej piekarnik do 190 °C. Włóż blachę z przygotowaną focaccią na środkową część piekarnika. Piecz przez ok.30 minut, aż góra się zarumienią, a spód będzie upieczony.
  6. Podawaj przekrojoną na pół z ulubionymi dodatkami: wędlina, sery, rucola, pomidory itp.
    BUON APPETITO!!!

FOCACCIA z ROZMARYNEM (FOCACCIA alla GENOVESE) – dodatkowe informacje

Jeśli nie masz świeżego rozmarynu użyj do posmarowania dwóch łyżeczek suszonego (dobrej jakości-to on nadaje całości smaku).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Focaccia z mozarellą i czosnkiem
Następny przepis: Foccacia z rozmarynem i oliwą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode