Focaccia - Włoski chlebek

Focaccia – Włoski chlebek

Focaccia to niezwykle popularny włoski chlebek o charakterystycznym, prostokątnym kształcie i delikatnym, oliwkowym smaku. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa 'focus’, co po polsku oznacza 'ogień’ – a to dlatego, że tradycyjnie pieczony był na płaskich kamieniach na ognisku. To doskonały dodatek do zup, sałatek lub po prostu do popicia pysznym, włoskim winem. Przepis, który przedstawiamy poniżej, to klasyczna wersja focaccii, bez dodatków takich jak cebula czy oliwki. To prosty w wykonaniu chleb focaccia, idealny na każdą okazję. Zdecydowanie warto spróbować piec go samemu w domu!

Składniki:

  • ciasto:
  • 750 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 450 ml ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • moje dodatki:
  • oliwki
  • oliwa z oliwek
  • mieszanka ziół włoskich
  • sól
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • suszone rozdrobnione pomidory
  • odrobina startego żółtego sera

Focaccia – włoski chlebek – jak zrobić?

  1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ujętej wody od całości wody, dodajemy cukier oraz ujmujemy od całości mąki 2-3 łyżki mąki dodając ją do zaczynu. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 min. Gotowy zaczyn dodajemy do pozostałej mąki, dodajemy sól i pozostałą letnią ALE NIE GORĄCĄ wodę, dodajemy oliwy i wyrabiamy ciasto – tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczką wyrobione ciasto i odstawiamy na ok 1.godz do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do temp: 200 stopni z termoobiegiem: 220 bez termoobiegu. Po godzinie wyrastania ciasto dzielimy na 3 części i delikatnie rozkładamy ciasto lub delikatnie rozciągamy, wylepiamy formę – wcześniej ją wykładając papierem do pieczenia i oprószając mąką. Wierzch ciasta smarujemy oliwą i kładziemy pokrojone oliwki, posypujemy mieszanką ziół włoskich, solą, suszonymi pomidorami oraz szczyptą mielonej słodkiej papryki. Na koniec posypałam odrobiną startego sera. Gotową focaccię pieczemy około 25 min.

Focaccia – dodatkowe informacje

Można ją zajadać samą, można ją serwować pokrojoną w mniejszych kawałeczkach jako przekąskę, przystawkę, można ją zajadać z różnymi pastami, sosami, humusem czy dipami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Flaki wołowe na rosole
Następny przepis: Focaccia z mozarellą i czosnkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode