Flaki po mojemu

Flaki po mojemu

„Flaki po mojemu” to niezwykle treściwe danie, które sprawdzi się w chłodniejsze dni. Tradycyjny polski przepis na flaki to prosta mieszanka mięsa, warzyw oraz aromatycznych przypraw. W naszej propozycji skupiamy się na uproszczonym wersji, gdzie głównym składnikiem są gotowe flaczki. Rozgrzewająca, pikantna zupa ma niepowtarzalny smak, którym zachwycą się wszyscy miłośnicy autentycznej, domowej kuchni. Niezależnie od okazji, potrawa ta zawsze dostarcza dużo satysfakcji. To danie jest też dowodem na to, że z gotowych produktów można stworzyć coś równie pysznego, jak z tradycyjnie przygotowanych flaków. Skorzystaj z naszych wskazówek i zaskocz rodzimą kulinarią.

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka korzeniowa i naciowa, seler korzeniowy i naciowy)
  • 1kg flaków wołowych, bądź po 0,5kg wieprzowych i wołowych
  • jeden kurczak
  • przyprawa do flaków
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • majeranek

Flaki po mojemu – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Flaki ugotuj aby były miękkie, odcedź wodę.

  2. 2.

    W drugim garnku ugotuj rosół tak jak to zwykle robisz w niedzielę na tym kurczaku i włoszczyźnie. Następnie przelej przez ściereczkę oddzielając czysty bulion.

  3. 3.

    Kurczaka obierz i pokrój w paski, marchewkę w kostkę i drobno resztę włoszczyzny (chyba że nie lubisz, to wystarczy tylko marchewka).

  4. 4.

    Bulion przelej do garnka, w którym chcesz przyrządzić danie, dodaj ugotowane flaki, pokrojonego kurczaka i włoszczyznę. Zagotuj, dopraw przyprawą do flaków, solą, pieprzem, papryką. Pogotuj jeszcze chwilę i danie jest gotowe. Smacznego 🙂

Flaki po mojemu – Dodatkowe informacje

Ja osobiście dodaję zioła prowansalskie, które dodaję prawie do wszystkiego, ale oczywiście to kwestia upodobań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: FLAKI JARSKIE
Następny przepis: Flaki wołowe na rosole

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode