FLAKI JARSKIE

FLAKI JARSKIE

Flaczki Jarskie to doskonały przepis dla osób, które kochają tradycyjną polską kuchnię, ale z różnych powodów nie spożywają mięsa. Te wegetariańskie „flaczki” zaskakują swoim smakiem i konsystencją, doskonale naśladując oryginalny przepis. Ten przepis powstał z myślą o wegetarianach, weganach oraz osobach na diecie bezmięsnej. Flaki Jarskie są więc alternatywą dla tradycyjnych flaków wołowych, znanego dania kuchni polskiej. Wykorzystanie warzyw i odpowiednich przypraw sprawia, że danie ma wyjątkowy smak, zasługuje na stałe miejsce w domowym menu i jest doskonałe na spotkania rodzinne oraz większe imprezy.

Składniki:

  • Marchew 150 g
  • Pietruszka 150g
  • Seler 300g
  • Por 150g
  • Kapusta włoska 750 g
  • Koncentrat pomidorowy 80g
  • Smalec 45g
  • Mąka 15g
  • Masło 50g
  • Bułka tarta 40g
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Gałka muszkatołowa
  • Imbir
  • Majeranek
  • Sól

Flaki jarskie – jak zrobić?

  1. Warzywa oczyścić, rozdrobnić w cienkie słupki, podsmażyć na tłuszczu, dodać trochę wody oraz poszatkowaną kapustę i dusić pod przykryciem do miękkości.
  2. Z tłuszczu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, wlać do potrawy, zagotować.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić przyprawami tak, aby potrawa przypominała smak flaków wołowych.

FLAKI JARSKIE – dodatkowe informacje

Podawać polane masłem posypane zrumienioną tartą bułką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: FLĄDRA jak nad morzem
Następny przepis: Flaki wieprzowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode