FLAKI JARSKIE
Flaczki Jarskie to doskonały przepis dla osób, które kochają tradycyjną polską kuchnię, ale z różnych powodów nie spożywają mięsa. Te wegetariańskie „flaczki” zaskakują swoim smakiem i konsystencją, doskonale naśladując oryginalny przepis. Ten przepis powstał z myślą o wegetarianach, weganach oraz osobach na diecie bezmięsnej. Flaki Jarskie są więc alternatywą dla tradycyjnych flaków wołowych, znanego dania kuchni polskiej. Wykorzystanie warzyw i odpowiednich przypraw sprawia, że danie ma wyjątkowy smak, zasługuje na stałe miejsce w domowym menu i jest doskonałe na spotkania rodzinne oraz większe imprezy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Marchew 150 g
- Pietruszka 150g
- Seler 300g
- Por 150g
- Kapusta włoska 750 g
- Koncentrat pomidorowy 80g
- Smalec 45g
- Mąka 15g
- Masło 50g
- Bułka tarta 40g
- Pieprz
- Liść laurowy
- Gałka muszkatołowa
- Imbir
- Majeranek
- Sól
Flaki jarskie – jak zrobić?
- Warzywa oczyścić, rozdrobnić w cienkie słupki, podsmażyć na tłuszczu, dodać trochę wody oraz poszatkowaną kapustę i dusić pod przykryciem do miękkości.
- Z tłuszczu i mąki zrobić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, wlać do potrawy, zagotować.
- Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić przyprawami tak, aby potrawa przypominała smak flaków wołowych.
FLAKI JARSKIE – dodatkowe informacje
Podawać polane masłem posypane zrumienioną tartą bułką.