FILETY Z MINTAJA POD PIERZYNKĄ Z KREMOWEGO SOSU POMIDOROWEGO
Zapraszamy do wypróbowania niezwykle smacznego przepisu na filety z mintaja pod pierzynką z kremowego sosu pomidorowego. Jest to propozycja idealna zarówno na romantyczną kolację we dwoje, spotkanie w gronie rodziny, jak i na uroczysty obiad. Mintaj w sosie pomidorowym zaskoczy każdego swoim bogatym smakiem. Kręciutki, soczysty filet połączony z delikatnym kremowym sosem pomidorowym tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Oczywiście, przygotowanie tego dania wymaga nieco więcej czasu i zaangażowania, ale efekt końcowy na pewno to wynagrodzi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na rybę:
- 2 filety z mintaja (mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody),
- przyprawa do ryb Prymat,
- olej do smażenia,
- mąka do obtoczenia ryby.
- Składniki na sos:
- 2 średnie pomidory (najlepiej użyć tych bardziej dojrzałych),
- 3 czubate łyżeczki mascarpone,
- łyżka masła,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- papryczka chili czerwona,
- sól,
- bazylia,
- oregano.
Filety z mintaja pod pierzynką z kremowego sosu pomidorowego – jak zrobić?
- Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę. Z papryczki usuwam gniazda nasienne, razem ze szczypiorkiem drobno siekam. Podsmażam na maśle. Następnie dodaję pomidory i przyprawy – sól, oregano i bazylię. Gotuję na większym ogniu bez przykrycia około 5-7 minut (aby nadmiar soku z pomidorów wyparował). Zmniejszam ogień, dodaję ser, mieszam. Gotuję do momentu całkowitego rozpuszczenia się mascarpone i połączenia składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
- Rybę nacieram przyprawą i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym oleju, następnie osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podaję polaną przygotowanym sosem.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeżeli lubicie bardziej pikantne dania, zostawcie ostre ziarenka papryczki chili. 😉
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami
Następny przepis: Filety z kurczaka w cieście z zupy kurkowej