FILETY Z MINTAJA POD PIERZYNKĄ Z KREMOWEGO SOSU POMIDOROWEGO

FILETY Z MINTAJA POD PIERZYNKĄ Z KREMOWEGO SOSU POMIDOROWEGO

Zapraszamy do wypróbowania niezwykle smacznego przepisu na filety z mintaja pod pierzynką z kremowego sosu pomidorowego. Jest to propozycja idealna zarówno na romantyczną kolację we dwoje, spotkanie w gronie rodziny, jak i na uroczysty obiad. Mintaj w sosie pomidorowym zaskoczy każdego swoim bogatym smakiem. Kręciutki, soczysty filet połączony z delikatnym kremowym sosem pomidorowym tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Oczywiście, przygotowanie tego dania wymaga nieco więcej czasu i zaangażowania, ale efekt końcowy na pewno to wynagrodzi.

Składniki:

  • Składniki na rybę:
  • 2 filety z mintaja (mrożone wcześniej rozmrozić i osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru wody),
  • przyprawa do ryb Prymat,
  • olej do smażenia,
  • mąka do obtoczenia ryby.
  • Składniki na sos:
  • 2 średnie pomidory (najlepiej użyć tych bardziej dojrzałych),
  • 3 czubate łyżeczki mascarpone,
  • łyżka masła,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • papryczka chili czerwona,
  • sól,
  • bazylia,
  • oregano.

Filety z mintaja pod pierzynką z kremowego sosu pomidorowego – jak zrobić?

  1. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę. Z papryczki usuwam gniazda nasienne, razem ze szczypiorkiem drobno siekam. Podsmażam na maśle. Następnie dodaję pomidory i przyprawy – sól, oregano i bazylię. Gotuję na większym ogniu bez przykrycia około 5-7 minut (aby nadmiar soku z pomidorów wyparował). Zmniejszam ogień, dodaję ser, mieszam. Gotuję do momentu całkowitego rozpuszczenia się mascarpone i połączenia składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
  2. Rybę nacieram przyprawą i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanym oleju, następnie osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  3. Podaję polaną przygotowanym sosem.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeżeli lubicie bardziej pikantne dania, zostawcie ostre ziarenka papryczki chili. 😉


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filety z karmazyna z harissą, ryżem jaśminowym, roszponką i orzechami
Następny przepis: Filety z kurczaka w cieście z zupy kurkowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode