Filety drobiowe w zalewie octowej
Cudownie zaskakujące, filety drobiowe w zalewie octowej to danie, które trafia w najbardziej wyrafinowane gusta kulinarne. Złociste filety w delikatnej, aromatycznej zalewie, które zdobią każde święto. To doskonały przepis na eksperymenty w kuchni dla miłośników kuchni staropolskiej. Owa zalewa octowa z dodatkiem wybranych przypraw nadaje mięsu unikalnego, wyrazistego smaku. Delikatna konsystencja drobiu łączy się tutaj z ostrą nutą octu, tworząc harmonijną symfonię smaków. Ta propozycja jest idealną odpowiedzią na pytanie, jak urozmaicić tradycyjny obiad. Filety w zalewie octowej to danie, do którego na pewno będziesz wracać!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Filety drobiowe:
- 6 plastrów filetów drobiowych
- przyprawy
- bułka tarta
- mąka
- 2 jajka
- olej do smażenia
- Zalewa octowa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 duże cebule
- 4 ziela angielskie
- 2 duże liście laurowe
- 1 łyżeczka maggi
- 1 łyżeczka wegety
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Filety drobiowe w zalewie octowej – jak zrobić?
- Filety lekko rozbijamy i każdego przecinamy na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, itp. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
- Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki cebulę. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i wystudź.
- Zalej ułożone w misce usmażone filety drobiowe zimną zalewą. Tak zalane filety przykryj talerzem i odstaw przynajmniej na 24 godziny.
xxxx – dodatkowe informacje
Taką zalewę octową można wykorzystać do różnych innych potraw mięsnych i rybnych. Kotleciki najlepiej postawić na stół w półmisku z zalewą octową, bo bez zalewy szybko wysychają, ale bez są również smaczne. Ja osobiście postawiam na półmisku i polewam je obficie zalewą lub postawiam cała miskę na stół odlewając nadmiar zalewy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filety rybne w warzywach
Następny przepis: filety w occie - pyszna swojska zalewa