Filety drobiowe w zalewie octowej

Filety drobiowe w zalewie octowej

Cudownie zaskakujące, filety drobiowe w zalewie octowej to danie, które trafia w najbardziej wyrafinowane gusta kulinarne. Złociste filety w delikatnej, aromatycznej zalewie, które zdobią każde święto. To doskonały przepis na eksperymenty w kuchni dla miłośników kuchni staropolskiej. Owa zalewa octowa z dodatkiem wybranych przypraw nadaje mięsu unikalnego, wyrazistego smaku. Delikatna konsystencja drobiu łączy się tutaj z ostrą nutą octu, tworząc harmonijną symfonię smaków. Ta propozycja jest idealną odpowiedzią na pytanie, jak urozmaicić tradycyjny obiad. Filety w zalewie octowej to danie, do którego na pewno będziesz wracać!

Składniki:

  • Filety drobiowe:
  • 6 plastrów filetów drobiowych
  • przyprawy
  • bułka tarta
  • mąka
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • Zalewa octowa:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 duże cebule
  • 4 ziela angielskie
  • 2 duże liście laurowe
  • 1 łyżeczka maggi
  • 1 łyżeczka wegety
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Filety drobiowe w zalewie octowej – jak zrobić?

  1. Filety lekko rozbijamy i każdego przecinamy na pół. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, itp. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej.
  2. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
  3. Wodę zagotuj z octem. Dodaj obraną i pokrojoną w plasterki cebulę. Wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i resztę przypraw. Gotuj 5 minut i wystudź.
  4. Zalej ułożone w misce usmażone filety drobiowe zimną zalewą. Tak zalane filety przykryj talerzem i odstaw przynajmniej na 24 godziny.

xxxx – dodatkowe informacje

Taką zalewę octową można wykorzystać do różnych innych potraw mięsnych i rybnych. Kotleciki najlepiej postawić na stół w półmisku z zalewą octową, bo bez zalewy szybko wysychają, ale bez są również smaczne. Ja osobiście postawiam na półmisku i polewam je obficie zalewą lub postawiam cała miskę na stół odlewając nadmiar zalewy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filety rybne w warzywach
Następny przepis: filety w occie - pyszna swojska zalewa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode