Filety Drobiowe W Sosie Koperkowym

Filety Drobiowe W Sosie Koperkowym

Zapraszam do odkrycia przepisu na pyszne filety drobiowe w sosie koperkowym. Ta wykwintna danie to prawdziwe arcydzieło światowej kuchni, które nie tylko zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia, ale również będzie prezentowało się niezwykle estetycznie na talerzu. Głównym bohaterem jest tu delikatny filet drobiowy, podany w aksamitnym, aromatycznym sosie o wyrazistym smaku koperku. Ten wyrafinowany przepis to idealna propozycja na wyjątkowe okazje, ale także na codzienne obiady. Poczujesz się jak prawdziwy szef kuchni, serwując to danie na swoim stole. Filety drobiowe w sosie koperkowym to propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie tradycji i nowoczesności.

Składniki:

  • 1 mały filet z piersi kurczaka lub indyka, pokrojony w kostkę lub paski
  • 1/2 marchewki, pokrojonej w półplasterki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • kawałek pora, pokrojonego w półplasterki lub kostkę
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, czosnek mielony
  • 1 łyżka posiekanego koperku

Filety drobiowe w sosie koperkowym – jak zrobić?

  1. Pokrojony filet z piersi kurczaka obsypujemy przyprawami (sól, pieprz, czosnek) a następnie obtaczamy w mące.
  2. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim filet, następnie do fileta dodajemy posiekany czosnek, por, oraz marchewkę i chwilę całość przesmażamy, a następnie wlewamy bulion, całość zagotowujemy i przykrywamy pokrywką na 10 minut.
  3. W śmietance mieszamy mąki i dodajemy do patelni.
  4. Dodajemy także część posiekanego koperku i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec sprawdzamy smak i ewentualnie jeszcze doprawiamy i dodajemy resztę koperku.

Podajemy np. z ziemniaczkami. Smacznego!!

Słowa kluczowe: filet drobiowy w sosie, filety drobiowe, filety w sosie

Filety Drobiowe W Sosie Koperkowym – dodatkowe informacje

Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym
Następny przepis: Filety rybne w warzywach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode