Filet z sosem ze świeżej żurawiny

Filet z sosem ze świeżej żurawiny

Przygotowanie filetu z sosem ze świeżej żurawiny to propozycja nie tylko dla miłośników drobiu, ale również dla tych, którzy cenią sobie kulinarne eksperymenty. Połączenie delikatnego smaku mięsa z nieco kwaśnym, ale przyjemnym sosem żurawinowym z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Sos ze świeżej żurawiny to interesujący przepis, który znakomicie komponuje się z filetem. To niebanalne zestawienie wyrazistych smaków, które nie tylko umilą nasze posiłki, ale także wprowadzą odrobinę kuchennej magii. Pamiętajmy, że żurawina to nie tylko smak, ale również wiele korzyści zdrowotnych.

Składniki:

  • 2 podwójne filety z kurczaka
  • ¾ szklanki świeżej żurawiny
  • 4 łyżki cukru
  • Około 7 dag sera żółtego
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki do dekoracji

Filet z sosem ze świeżej żurawiny – jak zrobić?

  1. Filety płuczemy, osuszamy i dzielimy na 4 porcje. Delikatnie rozbijamy. Następnie oprószamy przyprawami. Pozostawiamy na około 30 minut.
    W tym czasie przygotowujemy żurawinowy sos.
  2. Opłukaną i osuszoną żurawinę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier. Tak przygotowaną smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie smażenia dobrze jest żurawinę rozgnieść łyżką, ponieważ pod wpływem ciepła lubi pryskać, wybuchać. Gotowy sos odstawiamy z ognia.
    Przygotowane wcześniej filety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe odsączamy z tłuszczu. Na każdej porcji wykładamy po 1-1,5 łyżki sosu żurawinowego
  3. Na wierzch ścieramy ser żółty. Tak przygotowane porcje mięsa zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy.

Porady – dodatkowe informacje

Osobiście wolę smak żurawinowego sosu przygotowanego ze świeżych owoców niż z suszonych. Dlatego gdy swieza zurawina jest ona dostępna w formie surowej kupuje jej więcej i zamrażam. Gdy tylko chcę mogę o każdej porze roku przygotować taki sos.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym
Następny przepis: Filety rybne w warzywach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode