Filet z sosem ze świeżej żurawiny
Przygotowanie filetu z sosem ze świeżej żurawiny to propozycja nie tylko dla miłośników drobiu, ale również dla tych, którzy cenią sobie kulinarne eksperymenty. Połączenie delikatnego smaku mięsa z nieco kwaśnym, ale przyjemnym sosem żurawinowym z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Sos ze świeżej żurawiny to interesujący przepis, który znakomicie komponuje się z filetem. To niebanalne zestawienie wyrazistych smaków, które nie tylko umilą nasze posiłki, ale także wprowadzą odrobinę kuchennej magii. Pamiętajmy, że żurawina to nie tylko smak, ale również wiele korzyści zdrowotnych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- ¾ szklanki świeżej żurawiny
- 4 łyżki cukru
- Około 7 dag sera żółtego
- Świeżo mielony kolorowy pieprz
- Sól do smaku
- Olej do smażenia
- Natka pietruszki do dekoracji
Filet z sosem ze świeżej żurawiny – jak zrobić?
-
Filety płuczemy, osuszamy i dzielimy na 4 porcje. Delikatnie rozbijamy. Następnie oprószamy przyprawami. Pozostawiamy na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy żurawinowy sos. -
Opłukaną i osuszoną żurawinę przekładamy do garnka. Dodajemy do niej cukier. Tak przygotowaną smażymy na wolnym ogniu około 15 minut, aż sos zacznie gęstnieć. W trakcie smażenia dobrze jest żurawinę rozgnieść łyżką, ponieważ pod wpływem ciepła lubi pryskać, wybuchać. Gotowy sos odstawiamy z ognia.
Przygotowane wcześniej filety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe odsączamy z tłuszczu. Na każdej porcji wykładamy po 1-1,5 łyżki sosu żurawinowego - Na wierzch ścieramy ser żółty. Tak przygotowane porcje mięsa zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy.
Porady – dodatkowe informacje
Osobiście wolę smak żurawinowego sosu przygotowanego ze świeżych owoców niż z suszonych. Dlatego gdy swieza zurawina jest ona dostępna w formie surowej kupuje jej więcej i zamrażam. Gdy tylko chcę mogę o każdej porze roku przygotować taki sos.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym
Następny przepis: Filety rybne w warzywach