Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym
Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym to danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi ryb. Ta tropikalna ryba jest niskokaloryczna, bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Filet z pangi jest idealny dla osób dbających o linię, a jego delikatny smak świetnie komponuje się z bogactwem różnych ziół zawartych w sosie. Wyrazisty charakter potrawy nadają swoiste połączenie świeżych ziół z kremową nutą śmietany. To danie to prawdziwa gratka dla osób szukających nowych kulinarnych doświadczeń. Perfekcyjne do spożycia z winem i zapewnienia czegoś niecodziennego na naszym stole. Ta propozycja to idealny wybór na romantyczną kolację czy spotkanie ze znajomymi.
admin
Składniki:
- 2 Filety z pangi
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- mała śmietana 30%
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- ziele prowansalskie
- sól
- pieprz
Przygotowanie filetu z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym:
- Filet należy przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć go w jajku i mące.
- Usmażyć usprawniony filet.
- Przygotować sos: rozpuścić kostkę rosołową w 250ml wody. W małym garnku rozpuścić masło, dodać odpowiednią ilość mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję. Chwilę smażyć, dodać rozpuszczony rosołek, wymieszać, dolać śmietanę i dodać dużą łyżkę ziół. Gotować do zgęstnienia.
- Po usmażeniu, filet należy położyć na półmisku i polać go sosem.
Teraz wiesz, jak przygotować pyszny filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym. Smacznego!
Słowa kluczowe: filet z pangi przepisy, filety z pangi przepisy, filet z pangi
Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym – dodatkowe informacje
Resztą sosu można polać ziemniaki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku
Następny przepis: Filet z sosem ze świeżej żurawiny