Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym

Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym

Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym to danie, które przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi ryb. Ta tropikalna ryba jest niskokaloryczna, bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Filet z pangi jest idealny dla osób dbających o linię, a jego delikatny smak świetnie komponuje się z bogactwem różnych ziół zawartych w sosie. Wyrazisty charakter potrawy nadają swoiste połączenie świeżych ziół z kremową nutą śmietany. To danie to prawdziwa gratka dla osób szukających nowych kulinarnych doświadczeń. Perfekcyjne do spożycia z winem i zapewnienia czegoś niecodziennego na naszym stole. Ta propozycja to idealny wybór na romantyczną kolację czy spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

  • 2 Filety z pangi
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • mała śmietana 30%
  • 1/4 kostki masła lub margaryny
  • ziele prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie filetu z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym:

  1. Filet należy przyprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć go w jajku i mące.
  2. Usmażyć usprawniony filet.
  3. Przygotować sos: rozpuścić kostkę rosołową w 250ml wody. W małym garnku rozpuścić masło, dodać odpowiednią ilość mąki, aby uzyskać gęstą konsystencję. Chwilę smażyć, dodać rozpuszczony rosołek, wymieszać, dolać śmietanę i dodać dużą łyżkę ziół. Gotować do zgęstnienia.
  4. Po usmażeniu, filet należy położyć na półmisku i polać go sosem.

Teraz wiesz, jak przygotować pyszny filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym. Smacznego!

Słowa kluczowe: filet z pangi przepisy, filety z pangi przepisy, filet z pangi

Filet z pangi w sosie śmietanowo-ziołowym – dodatkowe informacje

Resztą sosu można polać ziemniaki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku
Następny przepis: Filet z sosem ze świeżej żurawiny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode