Filet z kurczaka w jogurcie

Filet z kurczaka w jogurcie

Ten przepis na filet z kurczaka w jogurcie łączy w sobie delikatność białego mięsa i lekko kojące cechy jogurtu. Idealny dla tych, którzy cenią smaczne, a jednocześnie zdrowe potrawy, ten kurczak z jogurtem zachwyci niejedno podniebienie. Jego sekret tkwi w marinadzie – pierś kurczaka marynowana w jogurcie staje się niezwykle soczysta i aromatyczna. To doskonały wybór na codzienny obiad czy wykwintny weekendowy posiłek, a także na uroczysty stół. Zarówno miłośnicy kuchni domowej, jak i smakosze szukający nowych doznań kulinarnych, znajdą w tym daniu coś dla siebie. Przekonaj się o tym sam!

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
  • Duży pojedynczy filet z kurczaka
  • 190g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • Po ¼ łyżeczki majeranku, tymianku i bazylii
  • Sól i pieprz do smaku

Filet z kurczaka w jogurcie – jak zrobić?

  1. Fileta umyć, oczyścić z błonek i kości, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić wzdłuż na dwie części. Posolić i obsypać pieprzem. Czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z jogurtem, dodać pozostałe przyprawy i sok. Mięso włożyć do marynaty, widelcem nakłuć w kilku miejscach. Zostawić na noc w lodówce lub przynajmniej na jedną godzinę. Filety usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej teflonowej na odrobinie tłuszczu.

Podawać z ziemniakami z wody lub frytkami i dowolną surówką.

Filet z kurczaka w jogurcie – dodatkowe informacje

W ten sposób przygotowane filety można również grillować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z kurczaka nadziewany pieczarkami.
Następny przepis: Filet z kurczaka w lekkim sosie z marchewką i groszkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode