Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo – czosnkowym
Zapraszamy do odkrycia kucharskiego hintu, jakim jest filet z kurczaka w cieście naleśnikowo – czosnkowym. Ten oryginalny przepis łączy w sobie delikatność filetów drobiowych z wyrazistym smakiem czosnku i chrupkością naleśnikowej otoczki. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych dań z kurczaka, która zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. Sekret tkwi tu w cieście naleśnikowym, które doda danu puszystości i niepowtarzalnej tekstury. Niezależnie czy planujesz rodzinny obiad, czy spotkanie ze znajomymi, ten przepis z pewnością zaskoczy wszystkich gości swoją kreatywnością i smakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 fileta z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- ulubiona przyprawa do drobiu
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka koperku
- 1 szkl. mąki pszennej ( 250 ml)
- pół szkl. mleka
- pół szkl. wody
- 1 jajko
Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo – czosnkowym – jak zrobić?
-
Fileta umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze części. Przyprawić solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą do drobiu z obu stron.
Z mleka, wody, jajka i mąki przygotować gładkie ciasto naleśnikowe, przecisnąć przez praskę czosnek, dodać posiekany koperek, oraz sól i pieprz do smaku. Do ciasta wrzucić filety z kurczaka tak, aby były całe przykryte i odstawić na 1 – 2 godz. do lodówki, można również na całą noc.
-
Na patelni rozgrzać olej i wykładać filety, smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Porady – Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo – czosnkowym – dodatkowe informacje
Mięso może stać w lodówce całą noc w cieście naleśnikowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z kurczaka faszerowany mięsem i suszonymi pomidorami
Następny przepis: Filet z kurczaka w jogurcie