Filet z kurczaka faszerowany brokułami.
Pasja do kulinariów nie kończy się na prostych potrawach. Dzisiejszy przepis stanowi niecodzienny, lecz niezwykle smaczny sposób na przygotowanie kurczaka. Filet z kurczaka faszerowany brokułami to propozycja, która przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom warzyw. Zarówno brokuły, jak również pierś z kurczaka, to produkty niskokaloryczne, zdrowe i sycące. Faszerowany kurczak to doskonała idea na domowy obiad czy uroczyste danie, które zachwyci nie tylko swoim nietypowym wyglądem, ale przede wszystkim intensywnym smakiem. Tę propozycję warto zrealizować także w wersji dla fanów diety sportowej, ze względu na jej wysoką zawartość białka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1 brokuł
- 4 serki topione trójkąciki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- panierka:
- 1 jajo
- bułka tarta
Filet z kurczaka faszerowany brokułami. – jak zrobić?
-
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 5-8 minut. Studzimy a następnie rozdrabiamy widelcem lub za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Fileta rozcinamy na cienkie płaty i lekko rozbijamy. Do brokuła dodajemy serki i doprawiamy przyprawami, mieszamy na jednolitą masę.
Nakładamy po łyżce farszu na każdego kotleta, rozsmarowujemy na 2/3 powierzchni mięsa i zwijamy w ruloniki.
Panierujemy w jajku i bułce tartej. Kotlety obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Następnie przekładamy kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, by przepiekły się również w środku.
brokuły – dodatkowe informacje
Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk. Brokuły gotujemy bez przykrycia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z kaczki z sosem pomarańczowym
Następny przepis: Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo – czosnkowym