Filet z kurczaka faszerowany brokułami.

Filet z kurczaka faszerowany brokułami.

Pasja do kulinariów nie kończy się na prostych potrawach. Dzisiejszy przepis stanowi niecodzienny, lecz niezwykle smaczny sposób na przygotowanie kurczaka. Filet z kurczaka faszerowany brokułami to propozycja, która przypadnie do gustu zwłaszcza miłośnikom warzyw. Zarówno brokuły, jak również pierś z kurczaka, to produkty niskokaloryczne, zdrowe i sycące. Faszerowany kurczak to doskonała idea na domowy obiad czy uroczyste danie, które zachwyci nie tylko swoim nietypowym wyglądem, ale przede wszystkim intensywnym smakiem. Tę propozycję warto zrealizować także w wersji dla fanów diety sportowej, ze względu na jej wysoką zawartość białka.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 4 serki topione trójkąciki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • panierka:
  • 1 jajo
  • bułka tarta

Filet z kurczaka faszerowany brokułami. – jak zrobić?

  1. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 5-8 minut. Studzimy a następnie rozdrabiamy widelcem lub za pomocą elektrycznego rozdrabniacza. Fileta rozcinamy na cienkie płaty i lekko rozbijamy. Do brokuła dodajemy serki i doprawiamy przyprawami, mieszamy na jednolitą masę.
    Nakładamy po łyżce farszu na każdego kotleta, rozsmarowujemy na 2/3 powierzchni mięsa i zwijamy w ruloniki.
    Panierujemy w jajku i bułce tartej. Kotlety obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Następnie przekładamy kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, by przepiekły się również w środku.

brokuły – dodatkowe informacje

Z tej porcji wyszło mi 8 sztuk. Brokuły gotujemy bez przykrycia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Filet z kaczki z sosem pomarańczowym
Następny przepis: Filet z kurczaka w cieście naleśnikowo – czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode