Filet z kurczaka duszony z warzywami
Ten zapierający dech w piersiach przepis na filet z kurczaka duszony z warzywami to nie tylko aromatyczna, zdrowa kolacja, ale także prawdziwa uczta dla zmysłów. Duszona pierś z kurczaka, miękka jak masło, dzięki powolnemu gotowaniu w sosie warzywnym, rozpływa się w ustach, dostarczając białka niezbędnego do zdrowej diety. Połączenie soczystych, jaskrawo kolorowych warzyw doda Twojemu posiłkowi świeżości i powiewu natury. Bez względu na to, czy jesteś nowicjuszem w kuchni, czy doświadczonym kucharzem, ten przepis jest doskonałym sposobem na urozmaicenie Twojej codziennej rutyny kulinarnej. Przekonaj się o tym sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 filet z kurczaka (około 0,5 kg)
- 1 średni brokuł
- 1 średnia marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz (najlepiej biały)
Filet z kurczaka duszony z warzywami – jak zrobić?
- Umyj i osusz filet z kurczaka papierowym ręcznikiem, pokrój go w kostkę. Polej sosem sojowym i odstaw na 10 minut do lodówki. Umyj brokuł, podziel na różyczki, a następnie włóż go na 2-3 minuty do osolonego wrzątku. Pokrój oczyszczoną i umytą marchew w plastry.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj kurczaka i smaż przez chwilę, aż się zetnie. Następnie dodaj marchewkę i 2/3 szklanki wody. Przykryj i dusz na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj różyczki brokuła i dusz kolejne 10 minut. Na koniec dodaj śmietanę, dopraw do smaku. Podawaj z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Filet z kurczaka duszony z warzywami – dodatkowe informacje
Jeśli podczas duszenia woda z patelni za bardzo odparuje należy ją uzupełnić.