Filet w sosie pietruszkowym
Zapraszamy do odkrycia smaku kurczaka w zupełnie nowym wydaniu: filetu w sosie pietruszkowym. Jest to danie, które idealnie komponuje się z aromatem świeżo mielonego pieprzu i subtelnym smakiem pietruszki. Podkreśla naturalny, delikatny smak mięsa kurczaka, stanowiąc doskonałe uzupełnienie różnorodnych dodatków. Przepis na filet w sosie pietruszkowym to pełne nuty zieleni danie, które przysporzy wielu kulinarnych zadowoleń. Doskonały na rodzinne obiady i eleganckie kolacje. Spróbuj tego przepisu, a sos pietruszkowy do kurczaka stanie się jednym z Twoich ulubionych. Niech kurczak z pietruszką wprowadzi do Twojego menu odrobinę świeżości i elegancji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 pęczki natki pietruszki
- olej
- czubata łyżka mąki pszennej
- śmietana 18%
- sól
- czosnek granulowany
Filet w sosie pietruszkowym – jak zrobić?
- Z filetów usuwamy ewentualne pozostałości kostek, chrząstek, tłuszczu i błonek. Następnie odcinamy tylne tzw. „polędwiczki” i przekrawamy każdego fileta wzdłuż na dwie części. Każdy kawałek kurczaka solimy i oprószamy czosnkiem granulowanym. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu chwilę z obu stron. Zdejmujemy z ognia i usuwamy z patelni łyżką część oleju, tak by pozostała bardzo niewielka ilość.
- Dwa pęczki natki pietruszki myjemy i szatkujemy – głównie liście, dolną część łodyżek wyrzucamy. Mięso na patelni zalewamy wrzątkiem tak by było przykryte i wrzucamy natkę pietruszki. Patelnię zakrywamy pokrywką. Po 20 minutach odkrywamy i wlewamy mąkę rozmieszaną w szklance zimnej wody – szybko mieszając. Czekamy aż sos zgęstnieje, dosalamy wg uznania, a następnie mieszamy w szklance dwie czubate łyżki śmietany z niewielką ilością gorącego sosu i dodajemy do całości na patelni rozprowadzając równomiernie. Czekamy aż zacznie bulgotać i wyłączamy palnik. Podajemy z białym lub brązowym ryżem.
Filet w sosie pietruszkowym – dodatkowe informacje
Tę potrawę można też przygotować w bardziej dietetyczny sposób: nie smażyć wcale, tylko wlać na czystą patelnię wrzątek i włożyć od razu filety z pietruszką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Filet z kurczaka duszony z warzywami
Następny przepis: FILET z DORADY pod ZIEMNIACZANĄ ŁUSKĄ z ZIOŁOWYM SOSEM (ORATA in CROSTA di PATATE con SALSA d’ERBE