FETTUCCINE Z KURCZAKIEM W SOSIE SZPINAKOWO-SEROWYM
Składniki:
- Makaron fettuccine – 300 g
- Filet z kurczaka – 200 g
- Ser gorgonzola – 100 g
- Świeży szpinak – 250 g
- Czosnek – 3 ząbki
- Szalotka – 1 szt
- Papryczka chili – 1 szt
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Oliwa
- Masło min. 82%
Fettuccine z kurczakiem w sosie szpinakowo-serowym – jak zrobić?
- SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę, odrobinę papryczki chili, czosnek – przesmażamy.
Wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, smażymy kilka minut i wrzucamy oczyszczone liście szpinaku.
Dodajemy czubatą łyżkę masła, podgrzewamy ok. 3-4 minuty, doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodajemy ugotowany al dente makaron, pokrojoną gorgonzolę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Podajemy gorące!
Smacznego!
FETTUCCINE Z KURCZAKIEM W SOSIE SZPINAKOWO-SEROWYM – dodatkowe informacje
Makaron fettuccine z kurczakiem jest idealnym daniem dla miłośników włoskiej kuchni. W tej przepysznej potrawie kurczak jest połączony z kremowym sosem szpinakowo-serowym, który dodaje całości wyjątkowego smaku. Jeśli nie jesteś fanem fettuccine, śmiało możesz użyć innego ulubionego rodzaju makaronu. Warto eksperymentować i dostosować ten przepis do swoich preferencji. Smacznego!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Faworki z piwem
Następny przepis: Fileciki z kurczaka z sosem balsamiczno sezamowym.