Faworki bezglutenowe
Składniki:
- 300 g koncentratu mąk Schär, plus do podsypania
- 5 żółtek z jaj
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (produkt bezglutenowy)
- 180 ml śmietany 18%
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej rzepakowy)
- cukier puder do posypania
Faworki bezglutenowe – jak zrobić?
- Przygotowanie:
Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól, śmietanę, olej i proszek do pieczenia, mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite i delikatne w dotyku.
Ciasto dzielimy na mniejsze części, z każdej wałkujemy bardzo cienki placek. Za pomocą radełka lub noża wykrawamy paski o dowolnej długości i szerokości. W każdym pasku robimy na środku nacięcie wzdłuż dłuższych boków. Przeciągamy przez nacięcie jeden z końców tworząc kształt faworka.
W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 170 °C. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy partiami faworki z obu stron na rumiany kolor. Następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki obficie oprószamy cukrem pudrem.
Słowa kluczowe:
faworki bezglutenowe przepis, chruściki bezglutenowe, przepis na faworki bezglutenowe, chrusty bezglutenowe, faworki bezglutenowe
Faworki bezglutenowe – dodatkowe informacje
Im cieniej wałkowane ciasto, tym bardziej kruchy otrzymamy chrust.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fava - grecka pasta z grochu
Następny przepis: Faworki drobiowe