Fava - grecka pasta z grochu

Fava – grecka pasta z grochu

Fava to tradycyjny grecki przepis na delikatną i smakowitą pastę z grochu. Jest to bardzo popularne danie w Grecji, zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. Fava to idealna przekąska, pasująca do wielu potraw, a jej lekkość i subtelny smak zapewnią również atrakcyjną odmianę w codziennym menu. Dzięki swoim składnikom, pasta fava jest nie tylko przepyszna, ale i zdrowa. Wyjątkowość tego dania tkwi w prostym i szybkim procesie przygotowania, co czyni go jednym z najbardziej popularnych greckich dań, które można z łatwością przyrządzić w domu. Zatem, gotowi na mały kulinarny wypad do Grecji? Spróbuj pasty fava!

Składniki:

  • 250 g grochu
  • 2 duże cebule
  • 5 – 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 4 listki laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Fava – grecka pasta z grochu – jak zrobić?

  1. Groch odstawiamy do namaczania, a następnie gotujemy go do miękkości. Groch gotujemy bez soli, ale z dodatkiem lisków laurowych. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Ugotowany groch i zeszkloną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, mieloną kurkumę i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Powstałą pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego!

Słowa kluczowe: fava przepis, pasta fava, pasta z grochu

Fava – dodatkowe informacje

Fava świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Jest świetnym dodatkiem do dań głównych oraz doskonałą przekąską, którą możemy podać z lekkim pieczywem lub słomką ptysiową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowany kurczak pieczony
Następny przepis: Faworki (bez proszku)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode