Fava – grecka pasta z grochu
Fava to tradycyjny grecki przepis na delikatną i smakowitą pastę z grochu. Jest to bardzo popularne danie w Grecji, zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów. Fava to idealna przekąska, pasująca do wielu potraw, a jej lekkość i subtelny smak zapewnią również atrakcyjną odmianę w codziennym menu. Dzięki swoim składnikom, pasta fava jest nie tylko przepyszna, ale i zdrowa. Wyjątkowość tego dania tkwi w prostym i szybkim procesie przygotowania, co czyni go jednym z najbardziej popularnych greckich dań, które można z łatwością przyrządzić w domu. Zatem, gotowi na mały kulinarny wypad do Grecji? Spróbuj pasty fava!
admin
Składniki:
- 250 g grochu
- 2 duże cebule
- 5 – 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 4 listki laurowe
- sól i pieprz do smaku
Fava – grecka pasta z grochu – jak zrobić?
- Groch odstawiamy do namaczania, a następnie gotujemy go do miękkości. Groch gotujemy bez soli, ale z dodatkiem lisków laurowych. Cebule kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Ugotowany groch i zeszkloną cebulkę przekładamy do blendera, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek, sok z cytryny, mieloną kurkumę i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Powstałą pastę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego!
Słowa kluczowe: fava przepis, pasta fava, pasta z grochu
Fava – dodatkowe informacje
Fava świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Jest świetnym dodatkiem do dań głównych oraz doskonałą przekąską, którą możemy podać z lekkim pieczywem lub słomką ptysiową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Faszerowany kurczak pieczony
Następny przepis: Faworki (bez proszku)