FASZEROWANY KURCZAK PO POLSKU-PIECZONY W RĘKAWIE

FASZEROWANY KURCZAK PO POLSKU-PIECZONY W RĘKAWIE

Faszerowany Kurczak po Polsku – Pieczony w Rękawie to tradycyjny, smakowity przepis na obiad doceniany przez miłośników polskiej kuchni. Jest to danie, które łączy w sobie delikatność mięsa z intensywnym smakiem aromatycznego farszu. To niezwykle apetyczny sposób na przygotowanie kurczaka, podany w nowoczesny sposób – pieczony w rękawie. Inspiracją do naszego przepisu była Magda Gessler i jej wersja faszerowanego kurczaka. Dzięki temu, nasz kurczak nadziewany jest soczysty i pełen smaku. Bez względu na okazję, ten przepis z pewnością zyska uznanie u rodziny i gości.

Składniki:

  • 1,5kg kurczaka
  • 1 cebula
  • 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 10 dag margaryny
  • pieprz, sól, majeranek, przyprawa do drobiu staropolska (ziołowa)

Faszerowany kurczak po polsku-pieczony w rękawie – jak zrobić?

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy z wierzchu solą, pieprzem, majerankiem. Odstawiamy do lodówki na min. 1 godz. Do lodówki.
  2. Ubijamy pianę z białek, odejmujemy troszkę – tyle, żeby wysmarować wnętrze kurczaka. Resztę piany odstawiamy do dodania do masy mięsnej.
  3. Wątróbki drobiowe sparzamy, mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy do nich mięso wieprzowe, wsypujemy bułkę tartą, pianę z białek, margarynę. Doprawiamy solą i pieprzem. Uzyskanym farszem nadziewamy kurczaka.
  4. Po nadzianiu kurczaka albo zaszywamy, albo spinamy wykałaczkami.
  5. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy kurczaka ok. 1 godz. 20 minut. Po tym czasie rozcinamy rękaw, żeby kurczak mógł się zapiec z wierzchu.
  6. Podajemy „nowocześnie” na frytkach, albo tradycyjnie na zapiekanych ćwiarteczkach ziemniaków.

FASZEROWANY KURCZAK PO POLSKU-PIECZONY W RĘKAWIE – dodatkowe informacje

Wysmienity smak, polecam na niedziele i na spotkania przy stole. Pyszne! Magda Gessler ostatnio pokazywała taką wersję kurczaka, ale faszerwaną samymi podrobami, moja wersja na bogato i myślę że smaczniejsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowane piersi kacze
Następny przepis: Faszerowany szczupak w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode