Faszerowany kurczak pieczony

Faszerowany kurczak pieczony

Spróbuj naszego przepisu na faszerowanego kurczaka, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego. To doskonałe danie na rodzinne niedzielne obiady lub gościnne imprezy. Faszerowany kurczak z piekarnika to doskonały sposób na podanie kurczaka w całości, a jego prezentacja z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Używając naszego przepisu, otrzymasz soczyste mięso pełne smaku i delikatnej aromatycznej nadzienia. To prawdziwa kwestia smaku. Zatem, jeśli szukasz inspiracji na kurczaka inaczej, ten przepis jest dla Ciebie. Faszerowany kurczak to nie tylko smaczne danie, ale też prawdziwy rarytas dla oka. Zaskocz bliskich niebanalnym obiadem!

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych ziemniaków
  • 1,70 kilograma kurczaka
  • 250 gramów pieczarek
  • pół puszki konserwowej kukurydzy (około 140 gramów)
  • duża cebula
  • garść świeżej pietruszki
  • przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki i tymianku, czosnek, sól, pieprz – wedle uznania
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Faszerowany kurczak pieczony – jak zrobić?

  1. Na początku trzeba oczyścić kurczaka, odciąć szyję i umyć ziemniaki (pieczemy ze skórką, więc nie obieramy ani nie skrobiemy ich).
  2. Oliwę mieszamy ze wszystkimi przyprawami i taką marynatą nacieramy kurczaka. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
  3. Zabieramy się za farsz. Pieczarki trzeba obrać i pokroić w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę i wszystko razem podsmażamy na łyżce masła, aż grzyby puszczą wodę, zmienią kolor i zmiękną. Pod koniec smażenia, odlewamy wodę, dodajemy odsączaną kukurydzę z puszki i smażymy jeszcze przez ok. 3 minuty.
  4. Brytfannę nacieramy łyżką masła. Przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka. Żeby farsz nie wypadał w trakcie pieczenia kurczaka trzeba zaszyć albo przebić wykałaczkami. Jeśli nie chcecie tego robić wystarczy ułożyć kurczaka do góry nogami (tak jak na zdjęciu). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, najlepiej z termoobiegiem przez ok. 40 minut. Jeśli skórka będzie się za bardzo przypiekać, wystarczy co jakiś czas posmarować ją odrobiną oliwy lub oleju.
  5. W czasie, gdy kurczak piecze się w piekarniku, trzeba podgotować ziemniaki w osolonej wodzie. Gotujemy je tak, by były średnio miękkie. Najlepiej sprawdzić to widelcem. Powinien wbijać się, ale z lekkim oporem. Dzięki temu ziemniaki szybciej się upieką, będą mieć rumianą skórkę i miękki środek. Po 40 minutach wyciągamy kurczaka z piekarnika, dokładamy do brytfanki ziemniaki i pietruszkę. Razem pieczemy wszystko jeszcze ok. 20 minut.

Porady – dodatkowe informacje

Jako nadzienie może posłużyć wszystko! Może to być ryż z warzywami, kasza z pieczarkami, żurawina albo cokolwiek innego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowane piersi kacze
Następny przepis: Faszerowany szczupak w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode