Faszerowane piersi kacze
Najbardziej eleganckie dania mogą być również nieskomplikowane. Nasze faszerowane piersi kacze to taka propozycja. To aromatyczna ucztą dla zmysłów, pełna mieszanek smaków i tekstur. Tłuste, soczyste mięso kaczki wypełnione jest kuszącą mieszanką ziół, warzyw i przypraw, która podkreśla i uzupełnia bogaty smak drobiu. To eleganckie danie, które jest równie dobrze dostrojone do uroczystego obiadu rodzinnego, jak i do kameralnej kolacji we dwoje. Niech faszerowane piersi kacze staną się również Twoją perłą kulinarną. Steinując ten przepis, nauczysz się kilku sztuczek, które pomogą Ci urozmaicić codzienne gotowanie.
admin
Składniki:
- Podwójna pierś kaczki
- Pół kilo leśnych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól
- Pieprz
- Masło
Faszerowane piersi kacze – jak zrobić?
- Pierś rozciąć wzdłuż, tworząc duży prostokąt, lekko rozbić tłuczkiem. Prostokąt posolić i popieprzyć.
- Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę, podsmażamy na maśle.
- Po 10 minutach dodajemy posiekaną cebulę, smażymy kilka minut aż grzyby będą miękkie.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dosypujemy tartą bułkę, mieszamy.
- Farsz rozkładamy na piersi i zawijamy ciasno w roladę.
- Spinamy wykałaczkami lub owijamy sznurkiem a następnie owijamy w folię aluminiową.
- Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni.
- Wystudzić.
Faszerowane piersi kacze – dodatkowe informacje
Rolada doskonale nadaje się jako danie obiadowe z ziemniakami lub dowolną surówką, albo na zimno jako wędlina
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Faszerowane podudzie z kurczaka
Następny przepis: FASZEROWANY KURCZAK PO POLSKU-PIECZONY W RĘKAWIE