Faszerowane piersi kacze

Faszerowane piersi kacze

Najbardziej eleganckie dania mogą być również nieskomplikowane. Nasze faszerowane piersi kacze to taka propozycja. To aromatyczna ucztą dla zmysłów, pełna mieszanek smaków i tekstur. Tłuste, soczyste mięso kaczki wypełnione jest kuszącą mieszanką ziół, warzyw i przypraw, która podkreśla i uzupełnia bogaty smak drobiu. To eleganckie danie, które jest równie dobrze dostrojone do uroczystego obiadu rodzinnego, jak i do kameralnej kolacji we dwoje. Niech faszerowane piersi kacze staną się również Twoją perłą kulinarną. Steinując ten przepis, nauczysz się kilku sztuczek, które pomogą Ci urozmaicić codzienne gotowanie.

Składniki:

  • Podwójna pierś kaczki
  • Pół kilo leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz
  • Masło

Faszerowane piersi kacze – jak zrobić?

  1. Pierś rozciąć wzdłuż, tworząc duży prostokąt, lekko rozbić tłuczkiem. Prostokąt posolić i popieprzyć.
  2. Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę, podsmażamy na maśle.
  3. Po 10 minutach dodajemy posiekaną cebulę, smażymy kilka minut aż grzyby będą miękkie.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dosypujemy tartą bułkę, mieszamy.
  6. Farsz rozkładamy na piersi i zawijamy ciasno w roladę.
  7. Spinamy wykałaczkami lub owijamy sznurkiem a następnie owijamy w folię aluminiową.
  8. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni.
  9. Wystudzić.

Faszerowane piersi kacze – dodatkowe informacje

Rolada doskonale nadaje się jako danie obiadowe z ziemniakami lub dowolną surówką, albo na zimno jako wędlina


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowane podudzie z kurczaka
Następny przepis: FASZEROWANY KURCZAK PO POLSKU-PIECZONY W RĘKAWIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode