Faszerowane papryki po grecku

Faszerowane papryki po grecku

Zapraszamy do odkrycia smaków kuchni śródziemnomorskiej! Przedstawiamy przepis na faszerowane papryki po grecku, które idealnie sprawdzają się jako pyszne danie główne lub jednogarnkowy posiłek. To danie, korzystające z bujnego smaku świeżej papryki i aromatycznego nadzienia w stylu greckim, jest pełne barw i smaku. To idealna propozycja na zdrowy obiad lub kolację. Kiedy naprawdę chcesz zaszaleć w kuchni, możesz przygotować je na specjalne okazje. Oryginalny smak papryki faszerowanej po grecku z pewnością zachwyci Twoich gości i uprzyjemni posiłek. Przygotuj się na kulinarną podróż do słonecznej Grecji.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 125 g sera sałatkowego typu greckiego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • ok 4 łyżki oliwy z oliwek

Faszerowane papryki po grecku – jak zrobić?

  1. Ugotuj ryż. Mięso mielone wymieszaj w misce z 3 drobno posiekanymi ząbkami czosnku roztartymi ze szczyptą soli, pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką, ugotowanym ryżem i pokruszonym serem. Dokładnie wymieszaj. Dopraw 1 łyżką oregano , dużą ilością mielonego pieprzu i wymieszaj.
  2. Papryki umyj. Odetnij ich górną część (ok. 2 cm od strony ogonka) i wyjmij gniazda nasienne. Każdą z nich dopraw w środku solą, pieprzem i oregano. Tak przygotowane papryki nadziej wcześniej przygotowanym farszem. Na każdą z nich nałóż wcześniej odcięte górne części. Wsadź je do żaroodpornego naczynia i polej niewielką ilością oliwy ok 4 łyżki.
  3. Wstaw to do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz mniej więcej 35-40 minut.

Faszerowane papryki po grecku – dodatkowe informacje

Jeśli nie lubisz tego typu mięsa, możesz zastąpić je drobiowym. Będzie równie dobre.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowane papryki z grilla
Następny przepis: Faszerowane podudzie z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode