faszerowane buraczki

faszerowane buraczki

Faszerowane buraczki to doskonały pomysł na kolorową i zdrową przekąskę. To nie tylko atrakcyjnie wyglądające danie, ale przede wszystkim pyszne i bogate w wartości odżywcze. Wyjątkowość buraków faszerowanych polega na ich mięsistym smaku oraz ciekawym połączeniu składników. Ta przepis to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań warzywnych. To danie, które na pewno zaskoczy Twoich gości i sprawi, że pokochają buraki w każdej postaci. Z pewnością wzbudzi zainteresowanie i stanie się hitem każdej domowej uczty. Zapraszamy do zapoznania się z tym nietuzinkowym przepisem!

Składniki:

  • 6 gotowych buraków w mundurku
  • 0,5 kg gotowanego mięsa (użyłam wołowiny)
  • 3-4 plasterki sera mimolette
  • parmezan do posypania
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • chili
  • puszka pomidorów pelati
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • oregano, majeranek, tymianek, mięta
  • 2 łyżki masła

Faszerowane buraczki – jak zrobić?

  1. Buraki obieramy z skórki, kroimy na pół, wydrążamy środek.
  2. Mięso mielimy, przyprawiamy solą, pieprzem, chili i gałką muszkatołową. Mieszamy. Jeśli jest zbyt suche podlewamy rosołem w którym gotowało się mięso.
  3. Farszem mięsnym nadziewamy połówki buraków, układamy w naczyniu żaroodpornym. Miedzy buraki, wkładamy kawałki masła, ziele angielski i liść laurowy. Podlewamy pomidorami.
  4. Ser mimolette kroimy na cienkie paseczki, kładziemy je na burakach, wierzch posypujemy parmezanem i ziołami (oregano, majeranek, tymianek, mięta). Pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.

faszerowane buraczki – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś nie je mięsa, to nadzienie mięsne można zastąpić duszoną włoszczyzną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowana Papryka Zapiekana w Piekarniku
Następny przepis: Faszerowane ogórki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode