Faszerowana Papryka Zapiekana w Piekarniku
Przepis na faszerowaną paprykę zapiekaną w piekarniku to esencja kuchni komfortowej. Doskonały w każdym sezonie, łączy w sobie pewną prostotę z kompleksowymi, cudownie wymieszającymi się smakami. Jest to danie, które można łatwo dostosować do swojego gustu, dodając ulubione składniki do nadzienia. Papryka faszerowana, zapieczona w piekarniku, zawsze wychodzi soczysta, krucha i pełna smaku. Oblana sosem, pokryta serem, z pieca prosto do stołu – to jedno z tych dań, które sprawiają, że dom pachnie naprawdę pysznym jedzeniem. Czyż nie brzmi to kusząco?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 sztuki papryki (trzeba zwrócić uwagę, żeby były równe i stały później w naczyniu)
- 500 g ulubionego mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe)
- pół woreczka ugotowanej kaszy bulgur
- 1 cebula
- odrobina curry
- 5 sporych łyżek kukurydzy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- ser tarty
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranku
- ulubione przyprawy do mielonego
- 2 spore garście posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Papryka nadziewana w piekarniku – jak zrobić?
Faszerowana Papryka Zapiekana w Piekarniku – dodatkowe informacje
Do farszu można dodać ulubione dodatki, kaszę można zastąpić np. ryżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Faszerowana papryka z grilla
Następny przepis: faszerowane buraczki