Faszerowana Papryka Zapiekana w Piekarniku

Faszerowana Papryka Zapiekana w Piekarniku

Przepis na faszerowaną paprykę zapiekaną w piekarniku to esencja kuchni komfortowej. Doskonały w każdym sezonie, łączy w sobie pewną prostotę z kompleksowymi, cudownie wymieszającymi się smakami. Jest to danie, które można łatwo dostosować do swojego gustu, dodając ulubione składniki do nadzienia. Papryka faszerowana, zapieczona w piekarniku, zawsze wychodzi soczysta, krucha i pełna smaku. Oblana sosem, pokryta serem, z pieca prosto do stołu – to jedno z tych dań, które sprawiają, że dom pachnie naprawdę pysznym jedzeniem. Czyż nie brzmi to kusząco?

Składniki:

  • 4 sztuki papryki (trzeba zwrócić uwagę, żeby były równe i stały później w naczyniu)
  • 500 g ulubionego mięsa mielonego (u mnie akurat wieprzowo-wołowe)
  • pół woreczka ugotowanej kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • odrobina curry
  • 5 sporych łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • ser tarty
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • 2 spore garście posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

Papryka nadziewana w piekarniku – jak zrobić?

Faszerowana Papryka Zapiekana w Piekarniku – dodatkowe informacje

Do farszu można dodać ulubione dodatki, kaszę można zastąpić np. ryżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowana papryka z grilla
Następny przepis: faszerowane buraczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode