Faszerowana kalarepka

Faszerowana kalarepka

Faszerowana kalarepka to doskonałe danie dla tych, którzy cenią sobie unikalne połączenie smaków oraz zdrowe, odżywcze jedzenie. Kalarepka, znana również jako kalafior późny, stanowi znakomite tło dla różnorodnych farszów, dzięki swojemu łagodnemu smakowi. Faszerowana stanowi satysfakcjonujący posiłek, dostarcza mnóstwo błonnika, witamin i minerałów. Zaskakująco proste w przygotowaniu, to danie świetnie sprawdzi się jako wykwintna przystawka lub lekki obiad. Wyjątkowość tego przepisu tkwi w odpowiedniej kombinacji składników faszerowania, które komponują się z kalarepką w harmonijną całość, podkreślając jej naturalną słodkość.

Składniki:

  • 5 średnich kalarepek
  • 40 dag pieczarek
  • 20 dag ryżu
  • 1 większa cebula
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • zielenina: pietruszka, koper, kolendra – wg uznania
  • sól, pieprz, przyprawa uniwersalna – do smaku
  • na sos: koncentrat pomidorowy, śmietana, mąka

Faszerowana kalarepka – jak zrobić?

  1. Młode kalarepki myjemy, oczyszczamy z zielonych listków. Ścinamy wierzch- czapeczkę do przykrycia całości. Nie obieramy ze skórki. Środek dokładnie wydrążamy, zostawiając cienką ściankę.
  2. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na maśle razem z cebulką- posiekaną oraz czosnkiem. Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody al 'dente. Studzimy.
  3. Składniki farszu, czyli pieczarki oraz ryż łączymy z surowym jajkiem, doprawiamy do smaku. Raczej pikantnie dla wyrazistości smaku. Sama kalarepka jest bowiem mdła. Wsypujemy pokrojoną zieleninę.
  4. Farszem napełniamy wydrążoną kalarepkę do pełna. Przykrywamy wierzchem- czapeczką. Możemy położyć ulubione zioła na wierzch.
  5. Płaski rondel napełniamy kalarepką, obkładamy po bokach miąższem wydrążonym z kalarepek, zalewamy wrzątkiem, prawie do przykrycia warzyw. Solimy całość.
  6. Dusimy pod przykryciem. Sprawdzamy, czy kalarepki są miękkie, jeśli tak- wyjmujemy je z rondla.
  7. W tym czasie przygotowujemy sos. Miksujemy miąższ, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną ze śmietaną. Doprawiamy na ostro do smaku. Krótko zagotowujemy do zgęstnienia, ok. 30- 40 min. Co jakiś czas mieszamy miąższ.
  8. Podajemy jako samodzielne danie z pieczywem. Polewamy sosem. Jest bardzo syte. Smacznego 😉

Porady – dodatkowe informacje o Faszerowanej kalarepce

Kalarepki wymierajmy młodziutkie, sezonowe najlepiej.

Zamiast pieczarek możemy użyć grzybów świeżych.

Ryż możemy na pół zastąpić kaszą jęczmienną.

Koncentrat zastąpią doskonale w sezonie- świeże pomidorki.

Danie jest syte, szybkie w wykonaniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowana papryka z grilla
Następny przepis: faszerowane buraczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode