Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to ciekawa propozycja na smakowite i zdrowe danie, na które składają się łatwo dostępne składniki. To pyszne połączenie słodkiej cukinii z aromatycznym nadzieniem uwielbiane zarówno przez miłośników warzyw, jak i mięsożerców. Cukinia, pieczona w folii, jest nie tylko smaczna, ale również zdrowsza niż gotowana – zachowuje bowiem więcej witamin i składników odżywczych. Wypełniona wybranym farszem, staje się sycącym i co istotne, lekkostrawnym daniem. Poznaj fascynujący świat smaków z faszerowaną cukinią w roli głównej.

Składniki:

  • 3-4 średniej wielkości cukinie
  • 80 dag mielonego mięsa
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • sól, pieprz, oregano, papryka ostra
  • ser żółty

Faszerowana cukinia – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół, usuwamy miękki miąższ i kroimy go w kostkę (bardziej twardy miąższ odrzucamy).

  2. 2.

    Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy razem z czosnkiem na oleju. Dodajemy mięso i pokrojony miąższ. Doprawiamy wszystko przyprawami i dusimy tak długo, aż odparuje nadmiar soku z cukinii.

  3. 3.

    Następnie dodajemy ryż (wcześniej ugotowany!), wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy w razie potrzeby i tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Na wierzch nakładamy starty na tarce ser żółty.

  4. 4.

    Cukinie faszerowane zapiekamy w piekarniku na blaszce, przez 40 minut w temperaturze 170°C. Górę przykrywamy folią aluminiową, zdejmując ją na 10 minut przed końcem pieczenia, żeby cukinie nieco się zrumieniły.

Faszerowana cukinia – dodatkowe informacje

Do farszu można dodać paprykę, groszek albo inne ulubione warzywa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Faszerowana bułka
Następny przepis: Faszerowana papryka z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode