Faszerowana cukinia
Składniki:
- 3-4 średniej wielkości cukinie
- 80 dag mielonego mięsa
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 woreczki ugotowanego ryżu
- sól, pieprz, oregano, papryka ostra
- ser żółty
Faszerowana cukinia – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół, usuwamy miękki miąższ i kroimy go w kostkę (bardziej twardy miąższ odrzucamy).
-
2.
Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy razem z czosnkiem na oleju. Dodajemy mięso i pokrojony miąższ. Doprawiamy wszystko przyprawami i dusimy tak długo, aż odparuje nadmiar soku z cukinii.
-
3.
Następnie dodajemy ryż (wcześniej ugotowany!), wszystko dokładnie mieszamy, przyprawiamy w razie potrzeby i tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Na wierzch nakładamy starty na tarce ser żółty.
-
4.
Cukinie faszerowane zapiekamy w piekarniku na blaszce, przez 40 minut w temperaturze 170°C. Górę przykrywamy folią aluminiową, zdejmując ją na 10 minut przed końcem pieczenia, żeby cukinie nieco się zrumieniły.
Faszerowana cukinia – dodatkowe informacje
Do farszu można dodać paprykę, groszek albo inne ulubione warzywa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Faszerowana bułka
Następny przepis: Faszerowana papryka z grilla