Fasolka po meksykańsku
Fasolka po meksykańsku to popularne danie, które znane jest na całym świecie dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i aromatowi. Jego korzenie sięgają kuchni latynoskiej, która słynie z intensywnych, pikantnych potraw. W głównej roli znajduje się tu oczywiście fasola, ale towarzyszy jej szereg innych składników, takich jak kolorowe warzywa, ostre przyprawy i mięso. Fasolka po meksykańsku to doskonała propozycja na sycący obiad lub kolację, a także świetny pomysł na danie na imprezę dla większego grona znajomych. Przepis na fasolkę po meksykańsku jest prosty do przygotowania i pozwala na wiele wariantów, w zależności od indywidualnych upodobań.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag kiełbasy
- 2 dymki
- cukier do smaku
- olej
- przyprawy do smaku (ja dodałam sól, pieprz, szczyptę chili, szczyptę ziół prowansalskich, vegetę)
Fasolka po meksykańsku – jak zrobić?
- Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd nasiennych pociąć w ćwiartki. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dołożyć papryki i przez chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory i gotować przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Do zawartości naczynia dołożyć osączoną fasolę. Całość doprawić przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i krótko gotować. Pod koniec dodać cukier do smaku.
- Kiełbasę pokroić w krążki, podsmażyć na odrobinie oleju, po czym z drobno posiekanymi dymkami dorzucić do fasoli. Całość przez chwilę podgrzewać. Serwować na gorąco.
Porady – Dodatkowe informacje
Aby potrawa miała jeszcze ciekawszy i intensywniejszy smak, można dodać do niej ok. 1 łyżeczki kuminu oraz posiekanej kolendry.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: fasolka po bretońsku z czerwoną fasolą i cieciorką
Następny przepis: Fasolka szparagowa na zimno