fasolka po bretońsku z czerwoną fasolą i cieciorką

fasolka po bretońsku z czerwoną fasolą i cieciorką

Zachęcamy do wypróbowania naszej alternatywnej wersji klasycznego, polskiego dania – fasolki po bretońsku. Tym razem do przygotowania fasolki wykorzystamy nie tylko czerwoną fasolę, ale także ciecierzyce. To danie, choć znane i lubiane przede wszystkim w Polsce, swoje korzenie ma we francuskiej Bretanii. W naszej wersji fasolka po bretońsku zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty smak dzięki dodatkowi ciecierzycy. To danie jest sycące, pełne białka i błonnika, a przy tym wyjątkowo smaczne. Ponadto, ciecierzyca dodaje potrawie zdrowych składników odżywczych i sprawia, że jest ona jeszcze bardziej sycąca. Idealny pomysł na rodzinny obiad.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • około pół kg kiełbasy najlepiej swojskiej, u mnie z sarny
  • kawałek wędzonki, u mnie szynka również z sarny
  • marchewka
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • chili
  • 2-3 szklanki pomidorów pelati, lub w sezonie około 500-600g świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki dobrej jakości keczupu
  • kieliszek koniaku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • cukier
  • majeranek
  • zmielony kminek
  • szczypta cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki masła

Fasolka po bretońsku z czerwoną fasolą i cieciorką – jak zrobić?

  1. Na maśle szklimy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy chili.
  2. Dokładamy starte na tarce warzywa korzeniowe.
  3. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
  4. Podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości.
  5. Dodajemy pokrojone mięso, pomidory, fasolkę i dusimy jeszcze około 10-15 minut.
  6. Dolewamy kieliszek koniaku.
  7. Przyprawiamy do smaku.
  8. Jeśli fasolka wydaje nam się za mało pomidorowa dodajemy 2-3 łyżki keczupu.
  9. Podajemy obficie posypane ulubioną zieleniną.

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli zapomnieliśmy na noc namoczyć fasolę i ciecierzycę możemy posłużyć się tą sztuczką. Przebrane i dobrze wypłukane nasiona wsypujemy do garnka z wrzącą wodą, której powinno być trzy razy więcej niż nasion. przykrywamy szczelnie przykrywką i zostawiamy na pół godziny, potem je gotujemy.

Jeśli natomiast nie mamy czasu na moczenie, oraz długie gotowanie fasoli możemy użyć fasoli z puszki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fasolka po bretońsku mojej Mamy
Następny przepis: FASOLKA po BRETOŃSKU z dodatkiem kurczaka oraz szpinaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode