fasolka po bretońsku z czerwoną fasolą i cieciorką
Zachęcamy do wypróbowania naszej alternatywnej wersji klasycznego, polskiego dania – fasolki po bretońsku. Tym razem do przygotowania fasolki wykorzystamy nie tylko czerwoną fasolę, ale także ciecierzyce. To danie, choć znane i lubiane przede wszystkim w Polsce, swoje korzenie ma we francuskiej Bretanii. W naszej wersji fasolka po bretońsku zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty smak dzięki dodatkowi ciecierzycy. To danie jest sycące, pełne białka i błonnika, a przy tym wyjątkowo smaczne. Ponadto, ciecierzyca dodaje potrawie zdrowych składników odżywczych i sprawia, że jest ona jeszcze bardziej sycąca. Idealny pomysł na rodzinny obiad.
admin
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- około pół kg kiełbasy najlepiej swojskiej, u mnie z sarny
- kawałek wędzonki, u mnie szynka również z sarny
- marchewka
- korzeń pietruszki
- kawałek selera
- cebula
- chili
- 2-3 szklanki pomidorów pelati, lub w sezonie około 500-600g świeżych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki dobrej jakości keczupu
- kieliszek koniaku
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- cukier
- majeranek
- zmielony kminek
- szczypta cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki masła
Fasolka po bretońsku z czerwoną fasolą i cieciorką – jak zrobić?
- Na maśle szklimy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy chili.
- Dokładamy starte na tarce warzywa korzeniowe.
- Doprawiamy do smaku solą i cukrem.
- Podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości.
- Dodajemy pokrojone mięso, pomidory, fasolkę i dusimy jeszcze około 10-15 minut.
- Dolewamy kieliszek koniaku.
- Przyprawiamy do smaku.
- Jeśli fasolka wydaje nam się za mało pomidorowa dodajemy 2-3 łyżki keczupu.
- Podajemy obficie posypane ulubioną zieleniną.
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli zapomnieliśmy na noc namoczyć fasolę i ciecierzycę możemy posłużyć się tą sztuczką. Przebrane i dobrze wypłukane nasiona wsypujemy do garnka z wrzącą wodą, której powinno być trzy razy więcej niż nasion. przykrywamy szczelnie przykrywką i zostawiamy na pół godziny, potem je gotujemy.
Jeśli natomiast nie mamy czasu na moczenie, oraz długie gotowanie fasoli możemy użyć fasoli z puszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fasolka po bretońsku mojej Mamy
Następny przepis: FASOLKA po BRETOŃSKU z dodatkiem kurczaka oraz szpinaku