Farszynki ziemniaczane
Zapraszamy do odkrycia tradycyjnego przepisu na farszynki ziemniaczane – puszyste kluski pochodzące z kuchni Pomorza. W skład tego proste, lecz niezwykle aromatycznego dania wchodzą głównie ziemniaki, mąka i jajka. Przepis na farszynki jest łatwo dostosowywalny i można go modyfikować dodając różne składniki, co sprawia, że ten smaczny i sycący posiłek nigdy się nie nudzi. Farszynki ziemniaczane to doskonałe danie dla osób szukających pomysłu na szybki i tani obiad, a także dla tych, którzy pragną odkryć regionalne smaki polskiej kuchni.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 3 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- około 150 gramów mięsa gotowanego (z rosołu)
- 1 średnia cebula
- 150 gramów pieczarek
- sól, biały pieprz
- olej
- bułka tarta (3 łyżki)
Farszynki ziemniaczane – jak zrobić?
-
1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko, wyrabiamy ciasto, jeśli się klei dodajemy 1 łyżkę bułki tartej. -
2.
Cebulę siekamy, smażymy chwilę na oleju, dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach (wcześniej oczyszczone, umyte), dusimy aż zmiękną. Mięso siekamy nożem, dodajemy do pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem. -
3.
Z ciasta odrywamy porcje wielkości jajka, rozpłaszczamy w dłoniach na owalny placek, na połówkę kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i formujemy owalny kotlet. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Farszynki ziemniaczane – dodatkowe informacje
Do farszu możemy dać dowolne mięso, nawet wędlinę pokrojoną w kostkę oraz ulubione świeże zioła, w sezonie pieczarki warto zastąpić grzybami leśnymi. Do potrawy pasują ostre sosy, możemy podać ją też z ketchupem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami
Następny przepis: Farszynki z sosem