Farszynki ziemniaczane

Farszynki ziemniaczane

Zapraszamy do odkrycia tradycyjnego przepisu na farszynki ziemniaczane – puszyste kluski pochodzące z kuchni Pomorza. W skład tego proste, lecz niezwykle aromatycznego dania wchodzą głównie ziemniaki, mąka i jajka. Przepis na farszynki jest łatwo dostosowywalny i można go modyfikować dodając różne składniki, co sprawia, że ten smaczny i sycący posiłek nigdy się nie nudzi. Farszynki ziemniaczane to doskonałe danie dla osób szukających pomysłu na szybki i tani obiad, a także dla tych, którzy pragną odkryć regionalne smaki polskiej kuchni.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 3 zaokrąglone łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • około 150 gramów mięsa gotowanego (z rosołu)
  • 1 średnia cebula
  • 150 gramów pieczarek
  • sól, biały pieprz
  • olej
  • bułka tarta (3 łyżki)

Farszynki ziemniaczane – jak zrobić?

  1. 1.
    Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jajko, wyrabiamy ciasto, jeśli się klei dodajemy 1 łyżkę bułki tartej.
  2. 2.
    Cebulę siekamy, smażymy chwilę na oleju, dodajemy pieczarki starte na grubych oczkach (wcześniej oczyszczone, umyte), dusimy aż zmiękną. Mięso siekamy nożem, dodajemy do pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. 3.
    Z ciasta odrywamy porcje wielkości jajka, rozpłaszczamy w dłoniach na owalny placek, na połówkę kładziemy łyżeczkę farszu, składamy na pół i formujemy owalny kotlet. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Farszynki ziemniaczane – dodatkowe informacje

Do farszu możemy dać dowolne mięso, nawet wędlinę pokrojoną w kostkę oraz ulubione świeże zioła, w sezonie pieczarki warto zastąpić grzybami leśnymi. Do potrawy pasują ostre sosy, możemy podać ją też z ketchupem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Farsz z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami
Następny przepis: Farszynki z sosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode