Fałszywe OLIWKI z niedojrzałych mirabelek ©

Fałszywe OLIWKI z niedojrzałych mirabelek ©

Czy kiedykolwiek próbowałeś fałszywych oliwek? Przepis, który zaraz ci przedstawię, jest niebywale kreatywnym pomysłem, gdzie niedojrzałe mirabelki zostają magicznie zamienione w zastępcze oliwki. Ta ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przekąsek na pewno zaskoczy twoich gości zarówno smakiem, jak i nietypową formą. Fałszywe oliwki z mirabelek stanowią wyśmienity dodatek do sałatek, świetnie komponują się z oliwą z oliwek, świeżym pieczywem, a także jako przekąska solo. Spróbuj tego przepisu, jeśli szukasz innowacyjnych pomysłów na wykorzystanie sezonowych owoców, a zwłaszcza jeśli zastanawiałeś się kiedykolwiek „jak wydrylować mirabelki”. On odpowie na to pytanie. Być może odkryjesz swój nowy ulubiony przysmak!

Składniki:

  • Mirabelki półdojrzałe – około 1 kg
  • Sól morska – 150 g
  • Gorąca woda – 1,5 litra
  • Oliwa z oliwek – 100 ml
  • Papryczka chili – do smaku
  • Imbir świeży – do smaku
  • Cukier – do smaku
  • Ocet winny – 1 część
  • Ocet jabłkowy – 1 część
  • Czosnek ząbki – do smaku
  • Ziele angielskie – kilka sztuk
  • Owoc jałowca – kilka sztuk
  • Liście laurowe – 3-5 sztuk
  • Rozmaryn świeży – młode gałązki
  • Cebula biała – 2-3 sztuki
  • Pieprz czarny ziarnisty – 1 łyżeczka
  • Cytryna – 1 duża
  • Soda kuchenna – 1 łyżka

Fałszywe oliwki z niedojrzałych mirabelek © – jak zrobić?

  1. Jak wydrylować mirabelki
    • Mirabelki przebrać wybierając twarde i lekko niedojrzałe – umyć, osączyć, wydrylować.
    • Zalać gorącą solanką z dodatkiem sody i odstawić na ok. 7 dni.
    • Odcedzić i wymieszać z oliwą.
    • Do każdego słoika włożyć na dno po plasterku cytryny ze skórką, napełnić owocami, dodać kawałki czosnku oraz po małej gałązce rozmarynu.
    • Ocet pomieszać, zagotować z suchymi przyprawami, imbirem i papryczką chili – gotować ok. pół godz. i na koniec dosłodzić do smaku. Odcedzić.
    • Marynatą zalać mirabelki i na wierzchu każdego słoika położyć ponownie po plasterku cytryny.
    • Szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na min. 4 tygodnie.

xxxx – dodatkowe informacje

*Typową goryczkę prawdziwych oliwek zastąpi cytryna (białe albedo) *Ponieważ bardzo trudno jest wydrylować twarde niedojrzałe mirabelki (ja mam drylownicę do oliwek) – można je tylko zmiażdżyć dnem słoika lub puszki np. z groszkiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy
Następny przepis: Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode