Fałszywe OLIWKI z niedojrzałych mirabelek ©
Czy kiedykolwiek próbowałeś fałszywych oliwek? Przepis, który zaraz ci przedstawię, jest niebywale kreatywnym pomysłem, gdzie niedojrzałe mirabelki zostają magicznie zamienione w zastępcze oliwki. Ta ciekawa alternatywa dla tradycyjnych przekąsek na pewno zaskoczy twoich gości zarówno smakiem, jak i nietypową formą. Fałszywe oliwki z mirabelek stanowią wyśmienity dodatek do sałatek, świetnie komponują się z oliwą z oliwek, świeżym pieczywem, a także jako przekąska solo. Spróbuj tego przepisu, jeśli szukasz innowacyjnych pomysłów na wykorzystanie sezonowych owoców, a zwłaszcza jeśli zastanawiałeś się kiedykolwiek „jak wydrylować mirabelki”. On odpowie na to pytanie. Być może odkryjesz swój nowy ulubiony przysmak!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Mirabelki półdojrzałe – około 1 kg
- Sól morska – 150 g
- Gorąca woda – 1,5 litra
- Oliwa z oliwek – 100 ml
- Papryczka chili – do smaku
- Imbir świeży – do smaku
- Cukier – do smaku
- Ocet winny – 1 część
- Ocet jabłkowy – 1 część
- Czosnek ząbki – do smaku
- Ziele angielskie – kilka sztuk
- Owoc jałowca – kilka sztuk
- Liście laurowe – 3-5 sztuk
- Rozmaryn świeży – młode gałązki
- Cebula biała – 2-3 sztuki
- Pieprz czarny ziarnisty – 1 łyżeczka
- Cytryna – 1 duża
- Soda kuchenna – 1 łyżka
Fałszywe oliwki z niedojrzałych mirabelek © – jak zrobić?
- Jak wydrylować mirabelki
- Mirabelki przebrać wybierając twarde i lekko niedojrzałe – umyć, osączyć, wydrylować.
- Zalać gorącą solanką z dodatkiem sody i odstawić na ok. 7 dni.
- Odcedzić i wymieszać z oliwą.
- Do każdego słoika włożyć na dno po plasterku cytryny ze skórką, napełnić owocami, dodać kawałki czosnku oraz po małej gałązce rozmarynu.
- Ocet pomieszać, zagotować z suchymi przyprawami, imbirem i papryczką chili – gotować ok. pół godz. i na koniec dosłodzić do smaku. Odcedzić.
- Marynatą zalać mirabelki i na wierzchu każdego słoika położyć ponownie po plasterku cytryny.
- Szczelnie zakręcić i odstawić w chłodne miejsce na min. 4 tygodnie.
xxxx – dodatkowe informacje
*Typową goryczkę prawdziwych oliwek zastąpi cytryna (białe albedo) *Ponieważ bardzo trudno jest wydrylować twarde niedojrzałe mirabelki (ja mam drylownicę do oliwek) – można je tylko zmiażdżyć dnem słoika lub puszki np. z groszkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Falafel - wege kuleczki z ciecierzycy
Następny przepis: Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką