Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką

Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką

W tym przepisie na Fale Dunaju odkryjemy pełnię smaków jesieni z wykorzystaniem aromatycznych owoców: śliwek, porzeczek i jabłek. Dodatek galaretki nie tylko urozmaica smak, ale dodaje deserowi efektownego wyglądu, przypominającego fale. Podany na korpusie z delikatnym biszkoptem, ten deser zachwyci nie tylko smakiem, ale i konsystencją. Krem budyniowy stanowi doskonałe tło dla smaku owoców i galaretki, a jednocześnie nadaje całości kremowej delikatności. Ta wersja klasycznego dania to prawdziwa uczta zarówno dla oka, jak i podniebienia.

Składniki:

  • Ciasto :
  • 5 jajek
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • owoce – u mnie 2 gruszki, 4 śliwki, 1 jabłko
  • Krem budyniowy :
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier z wanilią
  • sok z 1/2 cytryny
  • 250 g masła roślinnego
  • Galaretka:
  • 1 galaretka – u mnie o smaku truskawkowym
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • Dodatkowo:
  • blaszka wyłożona papierem do pieczenia – 24 cm x 40 cm

Fale dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką – jak zrobić?

  1. Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką
    Gruszki i jabłko obieram ze skórki, pozbawiam środków, kroję na kawałki, śliwki pozbawiam pestek. Jajka z solą, cukrem i cukrem z wanilią miksuję na puch, zmniejszam obroty miksera i ciągle miksując dodaję olej oraz mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Pół ciasta wylewam na blaszkę, do pozostałego dodaję kakao, miksuję, wykładam na ciasto jasne. Na cieście układam owoce, śliwki skórką do dołu. Ciasto piekę ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę.
  2. Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką
    Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania, pozostałe mleko miksuję z mąką, cukrem i cukrem z wanilią, wlewam do gotującego mleka, mieszam, gotuję budyń. Studzę. Masło miksuję na puch, dodaję porcjami budyń, miksuję, dodaję sok z cytryny, miksuję do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładam na ciasto, wyrównuję, robię wzorek widelcem, wstawiam do lodówki.
  3. Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką
    Galaretkę wsypuję na wrzątek, mieszam, studzę, gdy zacznie gęstnieć polewam krem, wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia 🙂

Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką – dodatkowe informacje

Ciasta nie można polać ciepłą bądź płynną galaretkę, ciepło roztopi krem, a zbyt płynna ,,ucieknie” pod ciasto 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fałszywe OLIWKI z niedojrzałych mirabelek ©
Następny przepis: Makaron z tuńczykiem i brokułem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode