Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką
W tym przepisie na Fale Dunaju odkryjemy pełnię smaków jesieni z wykorzystaniem aromatycznych owoców: śliwek, porzeczek i jabłek. Dodatek galaretki nie tylko urozmaica smak, ale dodaje deserowi efektownego wyglądu, przypominającego fale. Podany na korpusie z delikatnym biszkoptem, ten deser zachwyci nie tylko smakiem, ale i konsystencją. Krem budyniowy stanowi doskonałe tło dla smaku owoców i galaretki, a jednocześnie nadaje całości kremowej delikatności. Ta wersja klasycznego dania to prawdziwa uczta zarówno dla oka, jak i podniebienia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto :
- 5 jajek
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- owoce – u mnie 2 gruszki, 4 śliwki, 1 jabłko
- Krem budyniowy :
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier z wanilią
- sok z 1/2 cytryny
- 250 g masła roślinnego
- Galaretka:
- 1 galaretka – u mnie o smaku truskawkowym
- 1,5 szklanki wrzącej wody
- Dodatkowo:
- blaszka wyłożona papierem do pieczenia – 24 cm x 40 cm
Fale dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką – jak zrobić?
-
Gruszki i jabłko obieram ze skórki, pozbawiam środków, kroję na kawałki, śliwki pozbawiam pestek. Jajka z solą, cukrem i cukrem z wanilią miksuję na puch, zmniejszam obroty miksera i ciągle miksując dodaję olej oraz mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Pół ciasta wylewam na blaszkę, do pozostałego dodaję kakao, miksuję, wykładam na ciasto jasne. Na cieście układam owoce, śliwki skórką do dołu. Ciasto piekę ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę. -
Dwie szklanki mleka doprowadzam do zagotowania, pozostałe mleko miksuję z mąką, cukrem i cukrem z wanilią, wlewam do gotującego mleka, mieszam, gotuję budyń. Studzę. Masło miksuję na puch, dodaję porcjami budyń, miksuję, dodaję sok z cytryny, miksuję do uzyskania puszystego kremu. Krem wykładam na ciasto, wyrównuję, robię wzorek widelcem, wstawiam do lodówki. -
Galaretkę wsypuję na wrzątek, mieszam, studzę, gdy zacznie gęstnieć polewam krem, wstawiam do lodówki do całkowitego zastudzenia 🙂
Fale Dunaju z owocami jesieni, kremem budyniowym i galaretką – dodatkowe informacje
Ciasta nie można polać ciepłą bądź płynną galaretkę, ciepło roztopi krem, a zbyt płynna ,,ucieknie” pod ciasto 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fałszywe OLIWKI z niedojrzałych mirabelek ©
Następny przepis: Makaron z tuńczykiem i brokułem