Fajitas z kurczakiem
Zapraszam na kulinarne podróż do Meksyku z przepisem na fajitas z kurczakiem. Różnobarwne warzywa, soczysty kurczak i pikantne przyprawy łączą się w pełne smaku danie, które przyniesie trochę egzotyki na nasz stół. Fajitas z kurczakiem to propozycja dla miłośników pikantnych potraw oraz fanów kuchni latynoamerykańskiej. Wykorzystanie świeżych składników sprawia, że danie jest zdrowe i pożywne. Do przygotowania tego przysmaku nie potrzebujesz specjalnych umiejętności. Przy meldujemy się, że fajitas z kurczakiem jest jednostkowe jest super opcją na wspólny posiłek z rodziną lub przyjaciółmi. Przyrządź swoje pierwsze fajitas i przekonaj się, jak smakuje Meksyk!
Piotr Zieliński
Składniki:
- – filet z kurczaka
- – 1 czerwona papryka
- – 1 zielona papryka
- – 2 białe cebule
- – 1 ząbek czosnku
- – sól i pieprz do smaku
- – świeża kolendra lub natka pietruszki
Marynata do kurczaka:
- – 3 łyżki oleju rzepakowego
- – 1 łyżeczka słodkiej papryki
- – 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- – 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- – 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- – 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- – 0,5 łyżeczki cynamonu
- – 1/4 łyżeczki kurkumy
- – 1/4 łyżeczki pieprzu
- – 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego*
- – 0,5 łyżeczki soli
Fajitas z kurczakiem – jak zrobić?
- Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, cynamon, suszony czosnek, kurkumę, kolendrę, gałkę cukier, pieprz oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą – odstawiamy na min. 30 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
- Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski kurczaka, a następnie przekładamy je do warzywnego fajitas, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Fajitas z kurczakiem – dodatkowe informacje
Fajitas z kurczakiem podajemy zawinięte w tortillę lub w towarzystwie frytek np. z batatów. Pysznym dodatkiem są dipy pomidorowe, jogurtowe oraz guacamole.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Fabada asturiana
Następny przepis: FALAFEL - KOTLETY Z CIECIERZYCY