Fajitas z kurczakiem

Fajitas z kurczakiem

Zapraszam na kulinarne podróż do Meksyku z przepisem na fajitas z kurczakiem. Różnobarwne warzywa, soczysty kurczak i pikantne przyprawy łączą się w pełne smaku danie, które przyniesie trochę egzotyki na nasz stół. Fajitas z kurczakiem to propozycja dla miłośników pikantnych potraw oraz fanów kuchni latynoamerykańskiej. Wykorzystanie świeżych składników sprawia, że danie jest zdrowe i pożywne. Do przygotowania tego przysmaku nie potrzebujesz specjalnych umiejętności. Przy meldujemy się, że fajitas z kurczakiem jest jednostkowe jest super opcją na wspólny posiłek z rodziną lub przyjaciółmi. Przyrządź swoje pierwsze fajitas i przekonaj się, jak smakuje Meksyk!

Składniki:

  • – filet z kurczaka
  • – 1 czerwona papryka
  • – 1 zielona papryka
  • – 2 białe cebule
  • – 1 ząbek czosnku
  • – sól i pieprz do smaku
  • – świeża kolendra lub natka pietruszki

Marynata do kurczaka:

  • – 3 łyżki oleju rzepakowego
  • – 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • – 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • – 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • – 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • – 1/5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • – 0,5 łyżeczki cynamonu
  • – 1/4 łyżeczki kurkumy
  • – 1/4 łyżeczki pieprzu
  • – 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego*
  • – 0,5 łyżeczki soli

Fajitas z kurczakiem – jak zrobić?

  1. Na początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy i wszystkie przyprawy: ostrą i słodką paprykę, cynamon, suszony czosnek, kurkumę, kolendrę, gałkę cukier, pieprz oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego kurczaka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą – odstawiamy na min. 30 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
  2. Cebule kroimy w piórka i szklimy na oleju. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski kurczaka, a następnie przekładamy je do warzywnego fajitas, mieszamy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę. Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Fajitas z kurczakiem – dodatkowe informacje

Fajitas z kurczakiem podajemy zawinięte w tortillę lub w towarzystwie frytek np. z batatów. Pysznym dodatkiem są dipy pomidorowe, jogurtowe oraz guacamole.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fabada asturiana
Następny przepis: FALAFEL - KOTLETY Z CIECIERZYCY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode